Čtvrtek, 28. března 2024

Lesníci z letadel vápní poškozené horské lesy

Lesníci z letadel vápní poškozené horské lesy

Zatím naposledy Lesy České republiky vyslaly do vzduchu nad Jizerskými horami letadlo s vápencem, aby jím poprášilo skomírající stromy. Vápenec obsahuje potřebné živiny, jež by mohly poškozený porost v Jizerských horách zachránit.
Mnoha smrkům chybí kvůli nedostatku živin potřebný počet ročníků jehlic. Pokud se jejich množství sníží pod kritickou mez, mohou uhynout. Normálně mají stromy asi osm až deset ročníků jehlic. Na několika místech v Jizerských horách ale jejich počet klesl na polovinu a část stromů má dokonce jen dva nebo tři. S tímto problémem se lesníci i ochranáři potýkají již několik let. „V posledních třech letech jsme některým oblastem pomáhali hořečnatým hnojivem. Nejvíce na Frýdlantsku, například na Paličníku. Letos jsme dokončili opatření, jež jsme nestihli v minulých letech, a letecky jsme dodávali vápenec v lokalitě Černostudničního hřebene, především směrem na Zlatou Olešnici,” popsal opatření Řičář.
Celkem letadlo na více než dvě stě čtyřicet hektarů hřebene shodilo 723 tun dolomitického vápence. Směs totiž obsahuje hořčík, což je látka, která smrkům chybí nejvíce. „Půdy v Jizerských horách jsou chudé na živiny, kvůli tomu stromy mohou přijít o jehlice,” vysvětlil ředitel.

Stav smrků se v posledních třech letech zlepšil Ochranáři nesouhlasí s plošným vápněním. „Proto se to letos dělalo mimo chráněná území. Přihnojování v minulých letech jsme povolili,” konstatoval šéf chráněné krajinné oblasti Jizerské hory Jiří Hušek.

Zřejmě i díky tomu, že v posledních třech letech Lesy ČR stromy přihnojovaly, se stav smrků zlepšil. V problematických oblastech již mají tři až pět ročníků jehlic a jejich stav se nehorší. „Nevíme ale přesně, zda je to důsledek přihnojování. Zlepšení situace mohly ovlivnit i jiné vlivy,” upozornil Řičář. „Provedeme vyhodnocení a uvidíme.”
Ochranáři nejsou přesvědčeni, že se zdraví lesů obrátilo k lepšímu díky přihnojování. „Je to lepší, ale i v oblastech, kde se nehnojilo. Skutečnost ukáží až výsledky,” zmínil Hušek.

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů