Čtvrtek, 28. března 2024

Za pozastaveni pripravy privadece muze hlavne investor

Resenim je trasa s tunely mimo zastavbu Decina
Za pozastaveni pripravy privadece muze hlavne investor

Stanovisko Ministerstva zivotniho prostredi, ktere z ekologickych hledisek doporucuje vystavbu jen casti decinskeho privadece od dalnice D8 k obci Modra, je podle Deti Zeme jen dusledek standardni neustupnosti investora Reditelstvi silnic a dalnic CR hledat od pocatku schvalovaciho procesu za ucasti dotcenych obcanu optimalni reseni.

Ten tyto sve praktiky pouzil jiz take pri hodnoceni tras dalnice D8 pres Ceske stredohori, kde se ruzne dlouhe tunelove varianty zcela ignorovaly.

"Pozitivni urcite je, ze ministerstvo zde jen utrpne neprihlizelo dopravne-betonarskym napadum, jako se to stalo pred dvanacti lety s dalnici D8, kdy jsme se marne dozadovali posouzeni variant s dlouhymi tunely," tvrdi Miroslav Patrik z Deti Zeme, ktere se hodnoceni vlivu prelozky silnice I/13 take ucastnily.

Soucasne pripomina, ze Deti Zeme uz v rijnu 2007 spolu s mistnimi sdruzenimi Obcanske sdruzeni pro ekologickou dopravu Decinska a OS Podmokly odmitly postavit prelozku na miste zeleznicni trate c. 132.

Navrhly proto vyuzit a optimalizovat tzv. malsovicky koridor s delsimi tunely, ktery spoji silnici I/13 mezi dalnici D8 a Decinem a I/62 mezi Ustim nad Labem a Decinem mimo obytnou zastavbu mesta.

"Vysledek take jiste ovlivnilo velke nasazeni dotcenych mistnich sdruzeni, ktere cely problem uchopily zcela profesionalne a vyuzily svych obcanskych prav a zakonu, aby odbornymi argumenty nabouraly sebejistotu nekterych uredniku i politiku, ze uz je davno rozhodnuto," pripomina dale Patrik.

Deti Zeme proto ocekavaji, ze investor zacne urychlene a seriozne pripravovat variantu prelozky v jinem koridoru a nikoliv, ze problem "ulozi k ledu" a necha tak lidi postizene automobilovou dopravou svemu osudu.

Vyvoj posuzovani vlivu variant prelozky silnice I/13 na zivotni prostredi:

22. 12. 2004 = zverejneni oznameni EIA
28. 02. 2005 = vydani zaveru zjistovaciho rizeni EIA
01. 10. 2007 = zverejneni dokumentace EIA
26. 03. 2008 = zverejneni posudku na dokumentaci EIA
17. 04. 2008 = verejne projednani
31. 07. 2008 = vydani konecneho stanoviska EIA

zdroj: DZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů