Čtvrtek, 25. dubna 2024

Za historií, houbami a přírodou se vydejte do Velíše a Nesper

Za historií, houbami a přírodou se vydejte do Velíše a Nesper

Velíš, Nespery/ Kraj blanických rytířů nabízí alternativu městského života

Návštěvníci a turisté, kteří v Kraji blanických rytířů hledají spíš klid se mohou vydat z Vlašimi do Velíše. Ta leží na samé hranici CHKO Blaník jen osm kilometrů od Vlašimi.
Dominantu obce tvoří původně gotický kostel svatého Josefa, přestavěný později v barokním slohu. Zajímavostí Velíše je i výklenková kaple se soškou svatého Floriána z první poloviny 19. století. Vedle na první pohled typických staveb charakteristických pro zemědělskou obec tu návštěvník nalezne i původní roubené stodoly.
„Na bájnou horu Blaník je to odtud jen kousek. Tři kilometry po červené,“ říká Petr Zapletal z nedalekého Buchova a dodává, že zdejší lesy jsou bohaté na houby a borůvky. Členitá krajina cestou na památný vrch nabízí množství zajímavých průhledů do krajiny. Tady je možné se na chvíli zastavit a pokochat se dílem přírody.
K Velíši patří také obec Nespery s původní patrovou tvrzí, která už hodně pamatuje. Pochází totiž z 15. století. Kamenná stavba čtyřúhelníkového půdorysu na břehu rybníka pamatuje ještě husity a teprve o čtyři století později byla přestavěna na sýpku. Notně zdevastovanou stavbu zakoupil před časem soukromý majitel, který zatím osadil památku novou střechou, aby do ní alespoň nepršelo. „U autobusové zastávky je v zemi zasazený veliký kámen a na něm je připevněna deska s nápisem, který hlásá: Za tři sta let po Bílé hoře svobodný lid na svobodné půdě 1924,“ upozorňuje na další ze zajímavostí obce rodák z Nesper Josef Brož.
„Z Nesper do Buchova vede naučná stezka se sedmi zastaveními a panely s informacemi a fotografiemi zvířat, okolních polí lesů a luk. Stezka začíná na cestě nad Nesperami a končí u vyhlídky nad Buchovem nedaleko nově postavených božích muk,“ říká Petr Zapletal ze sdružení Podblanickem. To se před dvěma lety zasloužilo o vybudování naučné stezky. Stezka je lemována nově vysázenými stromy a její tvůrci pamatovali na pocestné i lavičkami a rozcestníky s turistickými mapami. „Odpočinková místa s rozcestníky, mapami a informacemi o historii jednotlivých osad, tak jako jsou na námi obnovené cestě, se už stávají v turistických regionech standardem,“ poznamenal Petr Zapletal s tím, že dokončený projekt není nahodilou aktivitou. Navazuje totiž na další už realizované nebo plánované záměry rozvoje Kraje blanických rytířů, o nějž u více než pět let s cílem nabízet alternativu městského života usiluje i sdružení Podblanickem.

autor: KAREL CHLUMEC

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů