Čtvrtek, 25. dubna 2024

Stezka nabídne víc údajů o přírodě

Stezka nabídne víc údajů o přírodě

Ratibořice - Naučná stezka Babiččiným údolím projde rekonstrukcí. Asi sedmikilometrová stezka se 24 zastaveními vznikla v 80. letech minulého století a podle ředitele českoskalického Muzea Boženy Němcové Milana Horkého by její poškozené dřevěné tabule s texty měly být do dvou let postupně nahrazeny novými. Vedle muzea se na obnově stezky podílí Správa Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Ta chce turistům připomenout, že Babiččino údolí není jen místem dětství Boženy Němcové a dějištěm její knihy Babička. „S českoskalickou nevládní Společností pro záchranu Babiččina údolí upozorňujeme na to, že údolí je i národní přírodní památkou nejvyšší kategorie. Prostřednictvím jednoduchého informačního letáku, který je k dispozici v infostánku v Babiččině údolí, lidem vysvětlujeme, proč kosíme tamní louky nebo proč necháváme nepokosené pruhy, proč do místa vracíme pastvu ovcí,“ sdělil botanik správy Petr Köppl.

Údolí spásají ovce Neobvyklá podívaná na ovce pasoucí se za pomníkem Babičky se návštěvníkům údolí naskytla letos poprvé. Před pár dny se stádo přestěhovalo jinam, aby neohrozilo modrásky bahenní a očkované, kteří tam začali létat. „Jsou to evropsky ohrožené druhy. Doplatily na to, že naše krajina je nedostatečně pestrá, má nedostatečné množství stanovišť s vlhkými loukami, kde roste rostlina krvavec totem, která je důležitá pro jejich rozmnožování. Vázány jsou také na výskyt určitých druhů mravenců,“ řekl Köppl.

„Cenný je i brouk páchník hnědý. Návštěvníci si často ani neuvědomují, jaké přírodní klenoty se v této lokalitě vyskytují,“ uvedla Helena Hamanová z Centra rozvoje Česká Skalice, jehož nový infostánek před ratibořickým zámkem na přírodní vzácnosti Babiččina údolí upozorňuje.

Stánek je v provozu v úterý, ve středu a čtvrtek od 10 do 15 hodin. „Turistům nabízíme osm různých propagačních materiálů. Poskytované informace se týkají především Chráněné krajinné oblasti Broumovsko, místní fauny a flóry, turistiky, cyklostezek, osídlení a architektury, vodstva, lesů, pastvin a luk, problematiky invazních druhů rostlin či ochrany přírody,“ dodala pracovnice centra Martina Vlachová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů