Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologové vysazují nové keře a stromy, lidé je kradou a ničí

Ekologové vysazují nové keře a stromy, lidé je kradou a ničí

Vlašim/ Jedni se snaží zkrášlovat a zlepšovat, druzí se baví tím, že kradou a ničí.

Na jedné straně pracovníci ČSOP Vlašim vytvářejí krásná zákoutí, na straně druhé jim je jiní ničí. Přesněji, rozkrádají keře a stromy, které jsou na místech nově vysazovány.
I tak vypadá rozsáhlá rekonstrukce vlašimského zámeckého parku. Jeho pracovníci vysazují okrasné keře a stromy za miliony korun. Dohromady již ochránci přírody letos vysázeli patnáct tisíc keřů a stromů.
Někteří občané neváhají odnést si nějaký keř domů nebo ho zkrátka jen poškodit. „Občas se to stává, protože než se rostlinky zapojí do porostu a než pořádně prokoření, ztrácejí se. Hodně záleží, o jaký druh rostliny se jedná. Letos se hodně sázely rododendrony a azalky, a jelikož to jsou nádherně kvetoucí keře, zmizelo jich celkem dost,“ potvrdila Hana Kotková z ČSOP.
Jak se s takovou situací ochránci vypořádávají? „Sem tam něco zmizí, ale většinou to nebývá tak strašné, proto to spíše necháváme být. Policie stěží něco vyřeší. Těžko chytne někoho, kdo tam něco vyhrabává,“ vysvětlila situaci.
Přesto kromě zbytečné práce mrzí i finanční částka, která byla do výsadby vložena. „Nejsou to tak velké částky. Ale letos se sázeli rododendrony, kterých zmizelo kolem padesáti, což je relativně větší počet než jindy. Ale není to pořád tak hrozné,“ pověděla Hana Kostková. Přesto ztráta padesáti kusů rostliny, která stojí 250 korun už není malá.
Boj s podobnými ničemy je ale více než složitý. „Park ve Vlašimi je veliký a výsadby jsou rozlehlé, takže se všechno uhlídat nedá. To už je vyloženě na povaze lidí,“ řekla Hana Kotková.
I policie je většinou na zlodějíčky krátká. „Většinou řešíme případy vandalství a podobné případy řešíme nočními pochůzkami, většinou o víkendu. Pravidelně se dělat nemohou, jen nás málo. Měli jsme případ, kdy parta rozkopávala popelnice, ale ohledně přírody nic,“ pověděl vlašimský městský strážník.

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů