Pátek, 29. března 2024

Soud vyhověl občanům, stromy ve Skutči mají naději

Soud vyhověl občanům, stromy ve Skutči mají naději

SKUTEČ – Nejvyšší správní soud v Brně uznal kasační stížnost občanského sdružení Za zelenou Skuteč. To se domáhá zrušení povolení ke kácení stromů v Družstevní ulici, kde radnice prosazuje stavbu supermarketu. Spor musí znovu projednat krajský soud. Stromy tak mají naději, že budou zachovány. Stavební úřad ve Skutči zároveň v červenci přerušil územní řízení do doby, než soudy o stromech s konečnou platností rozhodnou. Občanské sdružení chce prosadit stavbu velkoprodejny v jiné lokalitě, kde by nedošlo k devastaci zelené plochy využívané k rekreaci.

„Už to, že soud přiznal žalobě odkladný účinek a pozastavil platnost povolení ke kácení stromů, byl pozitivní signál. Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu není konečné a celou věc bude znovu projednávat kraj. Nicméně pravděpodobnost, že žaloba nakonec uspěje, je vysoká,“ řekl Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika, které pomáhá místním občanům. „Radnice by spolu s investorem měla hledat k umístění prodejny jiný pozemek. Výstavba na zelené ploše se vzrostlými stromy je z hlediska ochrany životního prostředí vysoce problematická,“ řekl Skalský.

Podle Miroslavy Filipy z Občanského sdružení Za zelenou Skuteč se nepotvrdily obavy radnice z toho, že pokud se zadrhne stavba prodejny v Družstevní ulici, obyvatelé města nebudou mít kde nakupovat. „V posledních měsících se o výstavbu supermarketu ve Skutči zajímá několik dalších investorů. Uvažují přitom o pozemcích, kde není kvalitní zeleň, nebo dokonce o areálu bývalé Botany. Město by tak vyřešilo dva problémy najednou – rozšířily by se možnost nákupů a odstranily staré ekologické zátěže,“ vysvětluje Filipi.

Spor o stromy bude nyní znovu řešit pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové. Kdy padne konečné rozhodnutí, zatím nelze odhadnout. Místní občané ale nečekají s rukama založenýma v klíně. „Naši politikové zatím povětšině nechápou, jak moc je zeleň pro kvalitní život ve městě důležitá. Chceme proto pomoci při hledání jiných pozemků pro výstavbu supermarketu,“ říká Miroslava Filipi ze sdružení Za zelenou Skuteč.

Poznámka: 

Více informací najdete v tiskových zprávách Arniky:

www.cepo.arnika.org

www.cepo.arnika.org

www.cepo.arnika.org

www.cepo.arnika.org
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů