Pátek, 26. dubna 2024

Bruniová se zastala medvědů, rozladila pyrenejské farmáře

Bruniová se zastala medvědů, rozladila pyrenejské farmáře
První dáma Francie Carla Bruniová se těší stabilní oblibě napříč celou Francií. Nikoli ale v Pyrenejích na jihu.

V dopise několika ekologickým iniciativám totiž nedávno podpořila znovuosídlení pyrenejské přírody hnědými medvědy. Odmítla názory, že medvědi narušili klid a bezpečí tamních vesnic. Přimlouvá se za respekt k přírodě, jakkoli připustila, že pro pastevce to může být hodně složité.

"Otázka by rozhodně neměla stát tak, že volíme mezi člověkem a medvědem," citoval z jejího vyjádření list Libération.

Medvěd v divoké přírodě podle ní reflektuje snahu zachovat cennou biodiverzitu. Na druhé straně je třeba vnímat zájmy tamních usedlíků, připouští Sarkozyho žena, úspěšná zpěvačka. "Musíme nalézt nějaký způsob koexistence s divokou přírodou," míní.

Ekologické skupiny nemohly než souhlasit. Odezva ze strany farmářů a pastevců ale byla notně nevstřícná. Jsou prý velmi alergičtí na rady lidí z měst, kteří podle nich nemají ani tušení, jak se na venkově žije.

Carlu Bruniovou si v duchu řadí někam po bok bývalého prezidenta Jacquese Chiraka, který prosadil znovuosídlení hor medvědy v roce 2004, když byl zastřelen poslední původní medvěd. Chirac to tehdy nazval "velkým neštěstím."

Místní farmáři nesouhlasí. "Je to hrozné sledovat známé tváře, jak se dávají do služeb neuvážených iniciativ, aniž si uvědomují následky," prohlásil Louis Dollo, bývalý farmář. Medvědy by postřílel. "Je nám docela jedno, co si o medvědech myslí někde v Paříži."

Prudká debata se vede zejména o pěti slovinských medvědech, kteří přibyli do Pyrenejí před dvěma roky. Carla Bruniová se stala kmotrou Hvaly, nejznámější z nich. Časem medvědů přibylo, dnes žije ve francouzské části Pyrenejí přibližně 20 medvědů.

Pastevci, podporovaní lokálními politiky, říkají, že hnědí medvědi ohrožují jejich stáda. Tamní hoteliéři zase tvrdí, že zprávy o medvědech neprospívají turistickému průmyslu.

Usedlíci proto pořádají kampaně a blokují silnice, aby tak dali najevo nelibost nad importem slovinských "huňáčů". Podle některých zpráv se objevily dokonce návnady s medem, ve kterém bylo rozdrcené sklo.

Farmáři argumentují čerstvým případem z jihozápadního regionu Ariege, kde se medvěd střetl s minibusem, který vezl a výlet skupinu handikapovaných dětí. Nikdo - s výjimkou zvířete - nebyl zraněn, podle odpůrců medvědů se to ale mohlo velmi snadno stát.

"Ta zvířata odsud nepocházejí, nejsou tu zvyklá," komentoval to jeden z farmářů. "Měla raději zůstat doma."

Zastánci medvědů to odmítají. Poukazují na to, že případy, kdy medvědi údajně rozthali ovce, jsou značně neprůkazné. Ukazují také na bezproblémovou existenci medvědů na španělské straně hor.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů