Středa, 17. dubna 2024

Lesního medu bude nejspíš velmi málo, varuje Josef Mandík, čestný předseda Českého svaz včelařů

Lesního medu bude nejspíš velmi málo, varuje Josef Mandík, čestný předseda Českého svaz včelařů

Nejen na Vysočině si včelaři stěžují, že jejich produkce medu bude nyní poloviční a že se kilogram bude prodávat zájemcům o 10 Kč dráž, tedy za stovku.

Špatné počasí prý zapříčinilo, že nebude téměř žádný medovicový, pouze květový. Co si o tom myslíte?

Skutečností je, že v letošním roce, tak jak se špatně vyvíjelo počasí od druhé poloviny června, bude medovicového medu, známého u spotřebitelů jako medu lesního, opravdu malé množství. Neobávám se však, že medu bude na trhu málo. Vše, co se vyprodukuje, je pak věcí obchodníků, aby šel med ke spotřebitelům.

A jak by to mohlo být s cenou medu?

Samozřejmě, že ta se odvíjí od možnosti nabídky českých medů, takže jeho cena může být vyšší než v loňském roce.

Spotřebitelé více žádají medovicový, čili lesní med. Proč?

Tento med je obchodně atraktivnější už proto, že má pro hospodyňku pěknou vizuální barvu a pomaleji krystalizuje a vydrží déle tekutý, vyjma medů akátových. Lesní medy vydrží při správném uskladnění prakticky celý rok v tekuté podobě. Ostatní rostlinné medy, čili z řepky, hořčice, krystalizují velmi rychle. Je to především dáno poměrem cukrů obsažených v medu, tedy jednoduchých cukrů, jako je fruktóza a sacharóza. Čím je poměr bližší 1:1, tím medy rychleji krystalizují. Když jde o složení fruktózy a glukózy, tak medy krystalizují později. Takže je to dáno tím, že většina hospodyněk nezná jeho chemické složení a spíš nakupují očima.

A pokud jde o kvalitu?

Jak květový, tak medovicový med jsou kvalitní. Pravdou je, že medovicové medy jsou živočišného původu a vyskytuje se v nich relativně více nečistot než v medech nektarových. Nektarové medy jsou z nektarií, čili z rostlin. Pokud se vyskytuje v ovzduší prach a nečistoty, tak ty se do nektarií nedostanou. Není tomu tak u medovicových medů, které jsou živočišného původu. Včely ho sbírají na jehličí, na listech a tam se usazují v dané lokalitě prachové částice. Medovicové medy obsahují větší procento složitějších cukrů, především sacharózy až 12 procent, květové medy pouze šest.

Jak dalece může med konzumovat diabetik?

Jako diabetologický laik bych mohl těžko něco doporučovat. Záleží na síle diabetes, a hlavně na tom, co určí ošetřující lékař. Med je však pro diabetiky jako sladidlo podstatně vhodnější než cukr, tedy sacharóza.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů