Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové zveřejnili seznam ryb, které lze“udržitelně“ jíst

Ekologové zveřejnili seznam ryb, které lze“udržitelně“ jíst

Brusel - Ochránci přírody varují, že ve vodách států Evropské unie ubývají určité druhy ryb, třeba některé ančovičky či tuňáci. Aktivisté z britské organizace Marine Conservation Society (MCS) proto na internetu umístili seznamy, které ryby je prý ještě možné jíst, aniž tím ohrozíme daný druh, a u kterých by se už lidé naopak kvůli jejich počtům v přírodě měli konzumace vystříhat. Zároveň upozorňují na označování ryb, respektive jejich balení etiketami a podáváním informací o rybách v obchodech a restauracích.

Seznam ryb, které lidem aktivisté nedoporučují, obsahuje třeba ančovičky z Biskajského zálivu, tresky obecné, některé sledě, tuňáky bílé ze Středozemního moře či platýse obecné. Celkem jde o 69 různých živočichů. V některých případech se doporučení nicméně týkají jen ryb z určitých oblastí, zatímco pokud by pocházely z jiných regionů, jejich konzumace by aktivistům nevadila.

Současně balení ryb není podle ekologů adekvátní situaci. Podle stávajících pravidel sice obchodníci musejí uvádět určité geografické vymezení místa ulovení, avšak podle MCS to v praxi funguje tak, že tomu tak mnohdy není. Lidé ale prý pro lepší informaci potřebují přesnější údaje. Ekologové proto vyzývají unii i další země, aby se na tento problém zaměřily.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů