Pátek, 26. dubna 2024

Boj s křídlatkou a netýkavkou na území národní přírodní památky Babiččino údolí

Boj s křídlatkou a netýkavkou na území národní přírodní památky Babiččino údolí

Občanské sdružení Centrum rozvoje Česká Skalice v červenci obdrželo finanční prostředky na projekt, který byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti. Dvouletý projekt je zaměřen na ochranu životního prostředí a nese název "Harmonie kulturní krajiny na území NPP a NKP Babiččino údolí". Jednou z aktivit projektu je také mapování dvou invazních rostlin, křídlatky a netýkavky, na území národní přírodní památky Babiččino údolí. "Délka celkové trasy, kterou jsme se zavázali zmapovat činí minimálně 10 km. Mapování bude probíhat v září a říjnu letošního roku, s pomocí dalších neziskových organizací, které budou ochotni se do projektu zapojit" řekla Martina Vlachová, koordinátorka projektu. 

"Invazní rostliny ničí náš jedinečný ekosystém tím, že vytlačují původní druhy rostlin. Často také kryjí nevzhledná zákoutí, ale bohužel tato místa jsou často ohniskem nákazy celého okolí. Většina invazních druhů rostlin nemá veliký nárok na živiny, a proto je najdeme téměř všude, uprostřed města, na okraji silnic, v lesích a vodních tocích. Po odumření se rozkládají jen velmi pomalu" dodala Vlachová.
Nejúčinnější boj proti invazním druhům rostlin spočívá v mechanicko-biologické likvidaci. Biologický likvidátor je nejúčinnější aplikovat rozprašováním na listy v dubnu za suchého a slunečného dne. Jeho účinnost se projevuje vytvářením žlutých fleků na listech. Rostlina poté očividně chřadne a usychá. Další část likvidace je mechanická a je fyzicky náročnější. Jedná se o posekání odumřelé hmoty. "Nejlépe je rostliny spálit na místě likvidace. Při transportu je nutné dbát na to, aby se nevytrousily úlomky rostliny, které slouží k vegetativnímu rozmnožování. Na živou netýkavku je lépe nesahat. Hrozí vymrštění semínek až do vzdálenosti několika metrů" doporučila koordinátora projektu.
Nejdůležitější je likvidace invazních rostlin v národních parcích a jiných chráněných územích, poněvadž zde dochází při jejich výskytu k potlačování cenných původních ekosystémů. Neméně důležitá je likvidace v zátopových oblastech vodních toků. Z těchto míst se šíří druhy rostlin nejrychleji. Vystřelují svá semena do tekoucích vod a ty se rychle šíří dále. Ohniskem šíření se může stát i zapadlý neudržovaný kout ve městě. "Určitě bychom nechtěli, aby nám křídlatka, či netýkavka rostoucí kousek od našeho domu zamořily celou zahradu. Proto je nutné dbát o to, aby invazní rostliny zmizely ze zanedbaných částí nejen naší zahrady, ale i zahrad sousedů a veřejných pozemků" sdělila Vlachová.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů