Čtvrtek, 28. března 2024

Přírodní labyrint, v němž se opravdu ztratíte

Habrové bludiště v Brandýse nad Orlicí, vytvářející symbol zeměkoule, přivítalo 6. září 2008 první návštěvníky.
Přírodní labyrint, v němž se opravdu ztratíte

V místní části Brandýsa nad Orlicí v Klopotech se veřejnosti poprvé otevřel habrový labyrint, prohlédly si ho stovky návštěvníků. Přírodní bludiště inspirované knihou Labyrint světa a ráj srdce, zde vybudovalo občanské sdružení "Brandýs ve světě" před pomníkem J. A. Komenského, který v Brandýse v letech 1622 - 1625 údajně pobýval. Nejvýznamnější finanční pomoc při budování bludiště poskytl Pardubický kraj, další prostředky pocházejí z příspěvků města, od sponzorů a z akce Kupte si svůj habr. Otevření labyrintu se uskutečnilo v rámci každoročního kulturního festivalu Brandýské mámení. 

habrovy_labyrint_192.jpgVýsadba započala v roce 2003

První habrové stromky sdružení vysadilo v parku Klopoty v roce 2003, nynější výška zelených stěn bludiště dosahuje dvou metrů. Přes dva tisíce stromů vytváří symbol zeměkoule, což je patrné především z výšky. V akci "Kupte si svůj habr"se prodalo 1340 stromů, mezi kupujícími byl také prezident Václav Klaus. Symbolické vlastnictví jednoho z habrů opravňuje k jednomu vstupu do bludiště zdarma. Labyrint o rozměrech 35 x 35 metrů má rafinovaně přerušované poledníky a rovnoběžky, které mají návštěvníkovi komplikovat cestu do středu, kde objeví výtvarný objekt symbolizující ráj srdce. Osa bludiště směřuje k pomníku učitele národů. Stěny z habru obecného jsou široké 0,8 metru, celková délka živého plotu dosahuje 635 metrů. Veškeré vstupy a prostupy jsou široké 1 metr. Přístupová cesta i cesty uvnitř labyrintu tvoří výsyp z jemného kamenného štěrku.

habrovy_labyrint.jpg"Kmínky habrů postupně zesílí a stěny již nebudou tak neprůhledné. Každopádně je ale životnost labyrintu mnoho desítek let a naše generace v něm určitě bude moci bloudit bez omezení," řekl předseda sdružení Brandýs ve světě IvanTruhlička. Podle něj je brandýský labyrint první v republice, v němž se dá skutečně ztratit. Ostatní nejsou totiž tak vysoké, takže v nich nikdo nezabloudí.

Do konce září bude labyrint přístupný o víkendech od 9 do 17 hodin (s hodinovou polední přestávkou od 12 do 13 hodin), poté se přes zimu až do května příštího roku uzavře. Více informací je uvedeno v návštěvním řádu . Spolek očekává, že labyrint zvýší výletní atraktivitu města.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů