Středa, 24. dubna 2024

Přírodní památka Anenské údolí

Přírodní památka Anenské údolí

V Harrachově, vedle dolní stanice lanovky na Čertovu horu, se nachází přírodní památka Anenské údolí. Vlhká mesotrofní louka hostí bohatou populaci šafránu bělokvětého (Crocus albiflorus).

Nedaleko centra města byl v roce 1985 vyhlášen chráněný přírodní výtvor, od r. 1992 přírodní památka, Anenské údolí. Nachází se poblíž areálu sjezdovky a skokanských můstků, v bezprostředním sousedství dolní stanice sedačkové lanovky Harrachov – Čertova hora. Lokalita se rozkládá na louce v ploché nivě mezi říčkou Mumlavou a souběžnou místní komunikací. Západní okraj území tvoří pruh smíšeného lesa, východní objekty stanice lanovky.

Anenské údolí

Území lokality je nerovná mezotrofní louka, na níž se střídají silně podmáčené a sušší partie. Časně z jara, v době těsně po roztání sněhu, na ní rozkvétají šafrány bělokvěté (Crocus albiflorus), barevně kontrastující s okolní stařinou. Je to chráněná rostlina, podle vyhlášky č. 395/1992 Sb. zařazená do kategorie silně ohrožených druhů.

Počet kvetoucích jedinců lze odhadovat na tisíce a na rozdíl od východokrkonošských populací (Albeřice, Lysečiny), kde je značný podíl fialově kvetoucích rostlin,Crocus albifloru v Harrachově naleznete takřka výhradně bělokvětou formu šafránu. Jako u většiny podobných lokalit přímo v obcích lze předpokládat druhotný původ rostlin, dříve často pěstovaných německy mluvícím obyvatelstvem, zde navíc možná i alpského původu, kde má i šafrán bělokvětý centrum výskytu.

Navíc nedaleko harrachovské lokality kdysi bývalo zahradnictví, odkud by rostliny také mohly pocházet. Dnes je však na lokalitě, ekologicky odpovídající původním výskytům, zcela zdomácnělý a vitální.

Území bylo v minulosti částečně poškozeno výstavbou budovy lanovky a výkopem městské kanalizace, která ho na okraji protíná. Správa KRNAP (která se stala vlastníkem pozemku) zajišťuje jednou ročně pravidelné kosení, takže populace se zdá být stabilní a její další plošné poškozování nehrozí. Jiné chráněné nebo vzácné druhy rostlin se na lokalitě nevyskytují, v prohlubních s vodou se na jaře množí obojživelníci.

Kolem lokality (po místní asfaltové komunikaci) vede modře značená turistická trasa z Harrachova na Nový Svět.

http://www.harrachov.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů