Pátek, 29. března 2024

Osvobozený Švácha: O ochranu přírody soudu nikdy nešlo

Osvobozený Švácha: O ochranu přírody soudu nikdy nešlo
Mohl dostat až sedm let, ale včera byl osvobozen. Entomololog Petr Švácha považuje rozsudek za absurdní. Podlě něj soudu nešlo o ochranu přírody, indická justice prý chtěla případ jen zviditelnit. Švácha se obává, že by mohl být šikanován.

Soud v indickém Dárdžilingu včera poslal Emila Kučeru na tři roky do vězení, jeho kolega Petr Švácha vyvázl s pokutou dvacet tisíc rupií. Obžaloba je vinila z nezákonného sběru brouků. Švácha dnes zaslal on-line deníku TÝDEN.CZ své vyjádření k rozsudku.

Entomolog v něm píše, že v celém případu nešlo o ochranu přírody. „Od začátku šlo zjevně žalující straně o velký případ a publicitu," stojí v zaslaném e-mailu. Již dříve uvedl, že prý místní televize o něm a o Kučerovi mluvila jako o členech pašerácké bandy. „V poslední době se navíc tento případ silně zpolitizoval, občas připomíná spíš špionážní aféru a vyvíjí se dohodami a tlaky zúčastněných stran," píše Švácha. A dodává: „Z toho důvodu jsme v poslední době omezili informování medií a zatím to tak zůstane."

Podle Šváchy je rozsudek neodůvodnitelný. Oba entomologové dělali totéž na stejném místě, ale soud je potrestal různě. O důvodech prý lze jen spekulovat. „Podle mého názoru jsem pro žalující stranu jako profesionální vědec větší problém, a tak se pod tlakem rozhodla mne "obětovat" a ponechat si pouze Emila a doufá, že mým propuštěním se podpora a protesty zvenčí sníží," pokračuje Švácha. Vysvětlení soudu, že se stal obětí situace, považuje za směšné.

Osvobozený entomolog zatím čeká, až mu úřady vrátí pas. „Pokud ambasáda nenařídí jinak (jsem pro ni přece jen pořád 'zranitelný objekt', který může být dále obviňován či jinak šikanován), zůstavám v Dárdžilingu s Emilem Kučerou," píše Švácha doslova. Své obavy ale nijak dále nepopisuje.

Entomologové chystají na podporu odsouzeného Emila Kučery protesty před indickými zastupitelskými úřady různě po světě.

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů