Pátek, 26. dubna 2024

Arnika ukáže dětem, proč chránit stromy

Arnika ukáže dětem, proč chránit stromy

JIHLAVA – Hravou formu zvolila jihlavská pobočka sdružení Arnika jako hlavní lákadlo svého informačního stánku, kterým se připojí k oslavám letošního Dne bez aut. Ve Smetanových sadech bude dnes od 9 do 13 hodin pro předškolní a mladší školní děti připravena hra nazvaná Co nám dává živý strom. „Chceme, aby si i malé děti uvědomily význam stromů ve městě a v krajině a pochopily, proč je důležité zeleň chránit“, říká vedoucí Arniky v Jihlavě Jana Vitnerová.

 

„Motto letošního Dne bez aut zní „Čistý vzduch všem“. To je pro Jihlavu mimořádně aktuální,“ pokračuje Vitnerová. „Vzrostlé stromy, to jsou plíce města. Zachycují mnoho prachu a škodlivých látek, zlepšují klima místa, kde rostou,“ dodává. Ačkoliv podle ní je hlavním znečišťovatelem ovzduší krajského města dřevozpracující závod Kronospan, auta mají na tristním stavu také svůj podíl. „Ke znečištění ovzduší samozřejmě významně přispívá automobilová doprava. Z odborných studií přitom vyplývá, že pro kompenzaci průmyslových a dopravních emisí jsou klíčové stromy. Zeleň ve městech je proto nutné udržet v maximální možné míře,“ dodává zástupkyně Arniky.

 

Stánek Arniky je zaměřen především na školní děti. Mohou se těšit na soutěž v poznávání různých druhů stromů a keřů podle jejich větviček a plodů. Na nejšikovnější soutěžící čeká drobná odměna. Ve stánku budou k dispozici informační materiály Arniky, návštěvníci mohou využít také možnosti bezplatného poradenství a konzultovat nejrůznější problémy z oblasti životního prostředí.

 

Den bez aut, který je součástí Evropského týdne mobility, tradičně pořádá jihlavský magistrát. Arnika se jej účastní již potřetí. Akce probíhají nejen ve Smetanových sadech -  pro bezpečnost dětí a chodců bude uzavřena Tyršova ulice.

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů