Pátek, 29. března 2024

Stavbaři se bojí protestů ekologů

Stavbaři se bojí protestů ekologů
První úsek nové čtyřproudové spojnice dvou největších měst Vsetínska ještě nestojí a již probíhají intenzivní přípravy na stavbu dalších úseků silnice až po Valašské Meziříčí.
Odborníci zatím připravují dokumentaci pro stavební řízení, očekávají však možné obstrukce od majitelů pozemků nebo ochránců přírody. "Začít bychom chtěli v roce 2010, ovšem může se stát, že narazíme na odpor," přiznává šéf Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek.
Obavy panují z možného odporu majitelů pozemků. "Zatím bohužel ani nevíme, které přesně budeme vykupovat, protože konkrétní trasa se teprve finalizuje. Komplikace nám rovněž přinášejí různé protipovodňové ochrany a podobně," dodává Chudárek. Stavaři se rovněž obávají možných protestů ekologů. Ti se pokusili celou stavbu zastavit ještě před jejím začátkem, nakonec však neuspěli. "Uvidíme, co nás všechno ještě čeká. Nicméně úsek do Bystřičky by mohl být dokončen do konce roku 2013."
Naopak problémem by neměly být peníze. "Podařilo se nám prosadit, aby byla akce zařazena k dalšímu financování, takže bude plynule pokračovat," potvrdil vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, za jehož působení na radnici byla stavba silnice zahájena. Na druhou etapu ze Semetína na Bystřičku je ve Státním fondu dopravní infrastruktury vyčleněno v letech 2008 až 2013 potřebných devět set milionů korun.
Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů