Pátek, 29. března 2024

Terénní motorky míří do chráněné oblasti

U obce Kamýk poblíž Litoměřic by měl v dohledné době vyrůst motokrosový areál
Terénní motorky míří do chráněné oblasti
Motokrosový areál s odpovídajícím zázemím pro jezdce by podle plánu vedení obce Kamýk měl v dohledné době vyrůst nedaleko malebné vísky poblíž Litoměřic.
Pozemek, na kterém se mají motorky prohánět, leží v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) České středohoří. A sem podle milovníků přírody motoristické závody rozhodně nepatří.
Obyvatelé a chalupáři z obce a okolí založili občanské sdružení Nemo (Ne motorkám) s cílem zamezit za každou cenu realizaci záměru výstavby motokrosového centra. "Motorky nemají v chráněné oblasti co dělat," říká předseda sdružení Ilja Baudyš. Příznivci motoristického sportu mají odlišný názor. Brání se, že pořádáním pravidelných závodů zredukují na minimum množící se divoké jízdy motorkářů po lesních cestách v okolí, kde prý dostává příroda zabrat mnohem více než na vytýčené trati.
"Naší jedinou snahou je sdružit motorkáře a dát jim prostor, kde by se dostatečně vyřádili," řekl Právu starosta obce Karel Kučera. Sám je zakládajícím členem motoklubu Bezinka, který jen pár desítek metrů od posledního stavení ve vsi provozuje motokrosovou trať a na ní občas pořádá závody. Ty první se zde konaly "načerno", nyní již mají požehnání orgánů ochrany přírody. Na základě odborného posouzení záměru Správou CHKO České středohoří a ministerstvem životního prostředí vydala česká vláda zvláštní výjimku na pořádání dvou závodů ročně. Jeden z nich se uskutečnil v první zářijovou sobotu.

Vondra pomohl

"Závody jsou pořádány na zatravněné orné půdě, kde nedochází k negativnímu ovlivnění fauny, flóry a krajiny," informovala Právo vedoucí Správy CHKO České středohoří Markéta Peřinová.
Při rozhodování vlády o udělení výjimky měli motorkáři oporu v jejím místopředsedovi a senátorovi za Litoměřicko Alexandru Vondrovi. "Domnívám se, že dvakrát do roka pořádané závody, při nichž jsou dodrženy podmínky CHKO, přispívají ke zklidnění situace a jsou pro obyvatele obce přijatelnější než divoké jízdy přírodou. Proto jsem podpořil snahu o legalizaci závodů a jakýsi kompromis, který bude respektovat zájmy obou stran a zájmy ochrany přírody," sdělil Právu Vondra.
Jenže s jídlem roste chuť. Občanskému sdružení Bezinka už nestačí pořádat dva závody do roka, chtělo by poblíž obce vybudovat motokrosové centrum, kde by motory burácely téměř každý den v týdnu. Starosta přiznává, že vedle víkendových soutěží by zde ve všední dny jezdci intenzivně trénovali. Areál o rozloze 15 hektarů, jejichž vlastníkem je starostova firma, je již zahrnut do územního plánu obce.
Peřinová uvedla, že správa CHKO nemá zákonné důvody, aby areál nebyl v rámci územního plánu schválen. "Je umístěn výhradně na pozemku charakteru zatravněné orné půdy, v zóně s nejnižším stupněm ochrany na území CHKO."
Záměr výstavby motocentra čeká nyní schvalovací proces včetně vlivu na životní prostředí. Kučera přitom nevidí problém v tom, že by motokrosová trať vedla územím chráněné krajiny.
"Na rozdíl od současného okruhu je na základě územního plánu areál situován na poli dál od obce a nejbližších lesů," připomíná.

Vondra se distancuje

"Se zástupci sdružení Nemo chceme dál jednat, pokusíme se je přesvědčit, že náš záměr bude mít spíše pozitivní dopad," říká starosta a připomíná, že vyznavačů motokrosu je rok od roku více, a když budou mít svůj areál, nebudou pustošit přírodu.
Na tento argument však neslyší senátor Vondra, jenž se od případné výstavby areálu distancuje. "To je zcela něco jiného. To mou podporu nemá," řekl Právu.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů