Čtvrtek, 28. března 2024

Klaus: Nejsme méně než zajíc nebo kůrovec

Klaus: Nejsme méně než zajíc nebo kůrovec
Prezident Václav Klaus kritizoval včera ministerstvo životního prostředí za postoj k nápravě škod, které na Šumavě v roce 2007 napáchal orkán Kyrill. Rozhodnutí ponechat na místě stromy poškozené kůrovcem přirozenému vývoji je podle něj součástí ideologie ministerstva, která považuje člověka za škůdce přírody, a ne za její nedílnou součást. Řekl to na včerejší vernisáži pražské výstavy fotografií "Zachraňme Šumavu".

Výstavou v Písecké bráně chtějí šumavské obce, jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS) a skupina senátorů vyzvat k debatě o budoucnosti Šumavy. Rozšíření kůrovce podle nich ničí nejen další šumavské lesy, ale vyvolává i přeshraniční napětí. Zástupci Rakouska a Německa mají obavu, že bude ohrožen i jejich stromový porost, uvádějí.

Podle prezidenta člověk Šumavu ovlivňuje už po staletí a zasahovat musí. Pozice, kterou volí ministerstvo, je prý koncepčně špatná. "Já si myslím, že my všichni sebevědomě musíme říkat, že jsme součástí přírody. My nejsme méně než zajíc, žába nebo kůrovec," řekl Klaus při slavnostním zahájení výstavy. Podpořit iniciativu přišel i pražský primátor Pavel Bém (ODS). Prezident i primátor dostali od Zahradníka darem smrková semena, která prý mají zasadit.

Organizátoři na místě nabízeli petici, v níž vyzývají vládu, aby zasáhla. Měla by mimo jiné zajistit, aby se ministerstvo chovalo jako nezávislý státní orgán a nebylo při řešení problému ovlivňováno úzkou zájmovou skupinou vědců a členů nevládních organizací. Na situaci v minulých týdnech reagoval také Plzeňský kraj, který navrhuje, aby Národní park Šumava neřídilo ministerstvo, ale jednadvacetičlenný volený výbor.

Spor o to, zda těžit napadané stromy i v nejpřísněji střežené první zóně národního parku, nebo zda les ponechat přirozenému vývoji, dlouhodobě rozděluje odbornou veřejnost i politiky.

Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) už dříve uvedl, že není důvod, aby problematiku Šumavy řešila vláda. Podle něj nejde o hospodářské lesy a dosavadní činnost v parku není v rozporu s jeho posláním. Přírodě prý nelze pomoci politickým nátlakem, ale ponecháním prostoru pro její přirozený vývoj alespoň v prvních zónách národních parků.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů