Čtvrtek, 25. dubna 2024

České Švýcarsko je mezi divy evropské divočiny

České Švýcarsko je mezi divy evropské divočiny

Do Národního parku České Švýcarsko minulý týden dorazil José B. Ruiz, jeden z nejoceňovanějších španělských fotografů, aby zachytil krásy zdejší přírody. České Švýcarsko bylo totiž organizátory mezinárodního projektu Wild Wonders of Europe (Divy evropské divočiny) zvoleno, jako reprezentant české přírody v tomto multimediálním projektu. José B. Ruiz dnes projekt prezentoval také novinářům na krátkém setkání na Ministerstvu životního prostředí.

Projekt Wild Wonders of Europe má fotografiemi pokrýt přírodu všech 44 zemí, které leží na evropském kontinentu. „Chceme tak oslovit na 700 milionů lidí, kteří v Evropě dnes žijí a často ani nevědí, jaké krásy a poklady mají za humny,“ vysvětluje José B. Ruiz. Základem projektu je pravidlo, že žádný z cca 70 vybraných evropských top-fotografů nezachycuje na svých snímcích svoji zemi. „Myslíme si, že když přijede tu krásnou přírodu fotit cizinec, uvidí ji zase jinýma a třeba i překvapivějšíma očima, než ti, kteří ji důvěrně znají,“ říká výkonný ředitel projektu Staffan Widstrand.

Projekt bude mít celou řadu výstupů – základem jsou webové stránky www.wild-wonders.com, na nichž je možné sledovat i fotoblogy autorů, kteří jsou právě v terénu. Kromě toho vznikne i sada filmů z produkce National Geographic, ale i open-air fotografická výstava, která by v průběhu projektu měla dorazit snad i do Prahy. V roce 2010 vyjde také reprezentativní obrazová publikace, obsahující cca 200 nejšpičkovějších fotografií z celého projektu.

José B. Ruiz přijel na svoji první návštěvu Českého Švýcarska včera. „Setkal jsem se se skvělým přijetím na Správě NP České Švýcarsko, lidé odtud mi byli výbornými průvodci. Viděl jsem také práci svých kolegů Václava Sojky a Zdeňka Patzelta a musím říct, že je vynikající, jsou to skvělí fotografové,“ říká José B. Ruiz a dodává, že původním plánem byl pouze jeden jeho týdenní pobyt v NP České Švýcarsko. „Už teď ale vím, že přijedeme ještě v říjnu s kameramanem National Geographic. A České Švýcarsko je tak krásné, že ani to nebude poslední návštěva – určitě bych chtěl přijet ještě alespoň v zimě a možná i posléze na jaře,“ dodává José B. Ruiz.

Prezentaci José B. Ruize najdete u této tiskové zprávy na webu MŽP – www.mzp.cz.

Další informace o projektu:

www.wild-wonders.com

www.josebruiz.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů