Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rokycanské ochránce přírody čeká nabitý víkend

Rokycanské ochránce přírody čeká nabitý víkend

Na nedostatek práce si v těchto dnech nemohou stěžovat rokycanští ochránci přírody a jiný nebude ani nadcházející víkend. Již v pátek, tedy 26. září mají naplánované společné koupání v rokycanském bazénu a přidat se může pochopitelně kdokoli. Sraz je před osmnáctou hodinou před bazénem případně v půl osmé v místním Aqua baru, kde se budou projednávat připravované akce, především pak ochranářský ples, který se uskuteční v sobotu 22. listopadu od 20.00 hodin v rokycanské Sokolovně.
O den později, tedy v sobotu 27. září čeká na příznivce podzimní přírody další se série zajímavých vycházek. Konkrétně rokycanští ochránci přírody navštíví zříceninu hradu Lopata na jižním Plzeňsku a zváni jsou opět i nečlenové organizace. Sraz všech zájemců je v devět hodin, tentokráte před sídlem ochránců přírody ve Švermově ulici a smyslem vycházky je pozorování lesních druhů živočichů. Trasa, jejíž délka by neměla překročit třináct kilometrů, povede přes polesí Kotel, obec Rakovou, dále pak po turistické značce na Lopatu a do Kornatic. Novinkou je zpáteční cesta autobusem v případě většího počtu výletníků, takže neváhejte a přijďte. Vycházka je plánována jako celodenní, přičemž s návratem je počítáno kolem šestnácté hodiny. I přesto, že trasa povede převážně lesem, není vyloučeno ani pozorování nelesních druhů živočichů. Doporučujeme se teple obléci, vzít si pohodlnou a vhodnou obuv do terénu, něco na opečení na ohni a drobný peníz na případné občerstvení. Věříme, že i tentokráte uvidíme zajímavé druhy živočichů, neboť navštívíme velmi specifické prostředí. Vycházka bude doplněna informacemi o vyskytující se fauně a činnosti rokycanských ochránců přírody, která je pestrá a mnohostranná.
Ani v podvečer nebudou rokycanští ochránci přírody zahálet, neboť je čeká další ze série netradičních akcí. V osmnáct hodin se sejdou všichni zájemci o dobrou náladu v klubovně ČSOP, aby společně poseděli nad obloženými talíři a vybranými druhy vína, neboť proběhne další z kulinářských aktivit, která volně navazuje na proběhlý červnový večer s pomazánkami. Všichni podporovatelé rokycanských ochránců přírody se dostaví včas a vybaveni, nejlépe vlastnoručně nazdobeným obloženým talířem, tak abychom mohli živě diskutovat nejen o kuchařském umění jednotlivců, ale i aktivitách rokycanských ochránců přírody, kteří se zabývají nejen praktickou činností v přírodě, ale i výchovou mladé generace. Budeme rádi, když se zúčastní nejen členové, ale i další příznivci, kteří budou moci ochránce přírody podpořit nejen svojí účastí, ale i odesláním DMS zprávy na podporu záchranného centra. Tvar zprávy je DMS ZVIREVNOUZI ROKYCANY a je potřeba jí odeslat na telefonní číslo 87777. Cena DMS je 30,- Kč a příjemce Vaší pomoci obdrží 27,- Kč. Zasílat mohou nejen zúčastnění, ale i ostatní, kteří mají chuť pomoci. Najdou-li se lidé, kteří chtějí pomoci výrazněji, mohou zaslat i jakýkoli finanční dar na číslo účtu 33553322/0800 s variabilním symbolem 2901. Možností jak podpořit snažení ochránců přírody je tedy několik a záleží na Vás pro jakou z nich se rozhodnete.
Neděle pak bude ve znamení sokolnického setkání v Litohlavech, které podporuje místní honební společenstvo. Zájemci o sokolnictví se mohou přijít podívat na dravé ptáky od deseti do jedenácti hodin k Hospůdce na Vršíčku / u házenkářského hřiště /, kde se budou moci seznámit nejen se sokoly, rarohy a jejich kříženci, ale snad i s orlem skalním.a dalšími zajímavými druhy.

Zdroj: http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů