Úterý, 23. dubna 2024

Vo Fatrách sa vracajú do prírody divé mačky

Vo Fatrách sa vracajú do prírody divé mačky

Projekt Štátnej ochrany prírody SR, zameraný na reintrodukciu, teda návrat divých mačiek zo zajatia späť do voľnej prírody v národných parkoch Veľká a Malá Fatra, úspešne pokračuje. Potvrdila to v rozhovore pre TASR vedúca projektu, zoologička Správy národného parku Veľká Fatra vo Vrútkach Mária Boďová.

Informovala, že koncom minulého mesiaca vypustili v lokalite pri Sklabinskom Podzámku, Kraľovanoch a Čremošnom 14 divých mačiek, po sedem samičiek a samčekov. Získali ich z viacerých českých zoologických záhrad, kde majú chovné programy pre tieto malé európske mačkovité dravce. V zoo sa im v odchove mláďat darí, ale v prírode týchto predátorov rapídne ubudlo. Divé mačky sa živia hlodavcami, jaštericami a príležitostne aj drobnými operencami.

Predtým ešte spoločne s poľovníkmi urobili prieskum najvhodnejších lokalít v oboch národných parkoch, kde v minulosti divé mačky žili. Každé vypustené zviera je označené čipom, podľa ktorého sa dá identifikovať, odkiaľ pochádza a kde ho vypustili. Poľovníci monitorujú, či nedošlo k úhynu vypustených zvierat. Nič také sa zatiaľ nestalo a zdá sa, že sa na nové prostredie vo voľnej prírode už adaptovali, konštatovala Boďová. Viac informácií o pohybe divých mačiek budú mať v zime, podľa stôp v snehu. Projekt bude pokračovať ešte dva roky. V budúcom roku vypustia do prírody aj zvieratá opatrené telemetrickým obojkom, aby ich pomocou rádiového vysielania mohli detailnejšie sledovať a spoznať aj ich návyky.

http://www.ta3.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů