Pátek, 29. března 2024

Vláda bude jednat ve středu o chřástalech. Snad naposledy

Vláda bude jednat ve středu o chřástalech. Snad naposledy
Když příští rok počátkem května přitáhne na Šumavu vzácný chřástal polní, Jiří Šebestián bude u toho. Tedy v případě, že mu to ve středu povolí vláda. Ale to by měla být jen formalita.

"Žádal jsem o to povolení po předchozích zkušenostech už raději před půl rokem, aby mi ho vydali včas," říká českobudějovický ornitolog. Už řadu let monitoruje výskyt ptáka, který patří mezi nejvzácnější v zemi a je na seznamu ohrožených živočichů. K tomu ale potřebuje povolení, že může vstoupit do přísně chráněných zón Šumavského národního parku. A to mu může udělit jedině vláda.

Tvořiví poslanci

Proč se vláda zabývá tak malichernými věcmi? Důvod je jediný: Tvořivost poslanců, kteří před šesti lety schválili novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Podle ní o všech výjimkách z ochrany přírody musí rozhodovat vláda. Ročně jich má na stole přes tisíc. Ve středu tak bude také povolovat obci Heršpice u Slavkova, že smí opravit místní rybník, který je v havarijním stavu (je součástí přírodní památky Jalový dvůr). Schválí také odbornou exkurzi v Žofínském pralese či to, že se v Litovelském Pomoraví budou moci tuto zimu solit silnice. Minulý týden zase například rozhodovala o zpevnění lesní cesty ve Žďárských vrších.

Podobné schvalování výjimek vládou by mělo skončit. Kabinet zítra projedná i novelu zákona, podle níž by se takové povolování přesunulo zpět na nižší orgány. "Vláda se tím zcela zbytečně zatěžuje, navíc je to zdlouhavé. Rozhodování se přesune na vedení chráněných krajinných oblastí, národní parky či krajské úřady," říká náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

I když by ministerstvo životního prostředí i vláda chtěly, aby novela prošla ještě do konce roku parlamentem, není stoprocentní, že získají ve sněmovně podporu.

Autor je teď proti

Jednoznačně proti je poslanec ČSSD Vlastimil Aubrecht. Právě ten přitom před šesti lety prosadil změnu, která rozhodování o výjimkách přenesla na vládu. Chtěl, aby tehdejší sociálně demokratická vláda mohla snadněji protlačit sporné stavby jako jezy na Labi či dálnici přes České středohoří. Jenže formulace, která se objevila v zákoně, nebyla jen na velké stavby, ale na prakticky veškeré výjimky, týkající se chráněných oblastí.

Proti návrhu zbavit vládu "břemene", které na ni před lety uvalil, teď protestuje. "Je to špatně, nedokážu si představit, že by nějaký nízký úředník rozhodoval, co ještě povolit ve veřejném zájmu, a co už ne. To je zvěrstvo," říká emotivně.

Aubrecht si dokáže představit jedinou změnu: že by vláda nerozhodovala jen o těch nejjednodušších věcech, jako je povolení k fotografování či exkurze. "Ale o každé stavbě musí rozhodovat vláda," je přesvědčen. A neuznává argument ministerstva životního prostředí, že sporné věci, na kterých se ministerstva neshodnou, nakonec před vládou stejně skončí. "Jenže to bude trvat čtyři roky, než se to k té vládě dostane," říká.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů