Sobota, 20. dubna 2024

Další památný strom, buk lesní ve Dvorcích

Další památný strom, buk lesní ve Dvorcích

Region - Několika stovek památných stromů je možné najít na soukromých pozemcích i ve volné přírodě v našem okrese. Přednedávnem přibyl další ve Dvorcích.

Návrh na vyhlášení mimořádně významného stromu za památný může předložit kdokoliv. Odborníci pak posuzují vazbu na historické události, stáří stromu, vzhled, zdravotní stav a perspektivu. „Pro každý památný strom je vyhlášeno ochranné pásmo, ve kterém je zakázána celá řada činností, které by mohly poškodit či ohrozit další vývoj památného stromu,“ vysvětlila Blanka Skřivánková z Městského úřadu v Bruntále.

Naposledy byl tento titul udělen buku lesnímu, stojícímu na jedné ze soukromých zahrad ve Dvorcích. Za uplynulých pět let pracovníci Městského úřadu v Bruntále vyhlásili ve své spádové oblasti jedenáct nových památných stromů, a to ve Václavově, Dětřichovicích, Bruntále, Mezině, Nové Rudné, Široké Nivě, Nových Heřminovech a Dvorcích.

„Nejčastěji je díky lipové aleji na Uhlířský vrch zastoupena lípa velkolistá a malolistá. Javory kleny máme v ústředním seznamu dva. Po jednom jsou zastoupeny javor mléč, modřín evropský, jedle bělokorá, olše lepkavá. Buky lesní máme zapsány v ústředním seznamu ochrany přírody dva, stejně jako duby letní,“ vypočítala Skřivánková.

Díky lipové aleji na Uhlířském vrchu, se může největším počtem památných stromů pyšnit Bruntál. Letos Městský úřad Bruntál obdržel další dva nové návrhy.

Zuzana Pršalová
Bruntálský a krnovský deník - Moje Bruntálsko

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů