Pátek, 19. dubna 2024

Soustavu rybníků ozdobila lesnická naučná stezka

Soustavu rybníků ozdobila lesnická naučná stezka

Trasa měří necelé dva kilometry a na návštěvníky zde čeká dohromady sedm zastávek.

Obyvatelé i návštěvníci podhůří si od tohoto týdne mohou rozšířit rejstřík svých vědomostí procházkou naučné stezky U mlejna. Sérii panelů, zaměřenou na lesnickou tematiku, v okolí zdejších rybníků otevřely Lesy České republiky.

Takřka dva kilometry dlouhá stezka zahrnuje celkem sedm informačních panelů (např. Obnova Martinických rybníků, Historický vývoj lesa, Slané bahno). Jejím mottem je slogan: „Les je ostrovem života v člověkem využívané krajině.“ Začátek trasy se nachází nedaleko takzvaného Martinického mlýna.

„Při realizaci této naučné stezky musely být provedeny drobné terénní úpravy, byl vyroben dřevěný mobiliář (stojany na tabule, sezení atd.), zpracovány texty a pořízena obrazová dokumentace. Všechny podklady byly graficky zpracovány a následně instalovány na jednotlivých zastaveních,“ řekl mluvčí Lesů ČR Radek Drahný. Postavení lesnické stezky, na které se podíleli také zaměstnanci Správy Krkonošského národního parku, přišla státní podnik na 157 tisíc korun. „Naučná stezka byla vybudována v rámci 'Programu 2000', jehož prostřednictvím Lesy České republiky realizují jednu z významných mimoprodukčních funkcí lesa – funkci rekreační,“ vysvětlil Drahný.

Středečního otevření se vedle zástupců Lesů ČR, autorky Evy Kajzarové či představitelů okolních obcí zúčastnila také laická veřejnost, včetně dětí z martinické základní školy. Po přestřižení pásky následovala prohlídka trasy. Na jednotlivých zastávkách, lemujících soustavu tří zdejších rybníků, lesničtí pedagogové podali výklad.

Lesy ČR  v regionu už jednu sérii naučných panelů během letoška realizovaly. Koncem dubna byla ve Vítězné otevřena stezka Les Království.

 

Zdroj:Krkonošský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů