Pátek, 29. března 2024

Prales na Ještědském hřebenu možná přežije

Prales na Ještědském hřebenu možná přežije
Ohrožený Nový prales na Ještědském hřebenu má naději, že přežije. Pravděpodobně tam totiž zůstane dřevěné oplocení, které chrání nově vysazené stromky před zvěří. Stavební úřad v Českém dubu sice vydal exekuční příkaz, aby Společnost přátel přírody zhruba 1,5 kilometru dlouhý plot odstranila, Česká inspekce životního prostředí v Liberci však rozhodla opačně. ČTK to včera řekla Dagmar Čemusová ze Společnosti přátel přírody.

Pokud by společnost musela oplocení zlikvidovat, pralesu by hrozil zánik. "Vysoká a mufloní zvěř by mladé stromky ničila, a tak jsme vydali předběžné opatření, že by se oplocenka neměla odstraňovat," uvedla ředitelka České inspekce životního prostředí v Liberci Hana Kolářová. Stavební úřad v Českém Dubu pozastavil po dohodě s inspekcí výkon exekučního příkazu k likvidaci oplocení.

Českodubská radnice považuje nepovolenou výstavbu oplocení za porušení zákona o myslivosti. Nesouhlasí s ním ani odbor životního prostředí na libereckém magistrátu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů