Pátek, 19. dubna 2024

V lese na Kokořínsku bude místo člověka hospodařit příroda

V lese na Kokořínsku bude místo člověka hospodařit příroda

Praha - Lesy na Kokořínsku se staly oblastí, kde už nebude zasahovat člověk. Národní přírodní rezervace Libický luh je tak již devátou bezzásahovou oblastí na území republiky. Ty od roku 2002 vyhlašují společně Lesy České republiky a Agentura ochrany přírody a krajiny.

„Vymezená bezzásahová území se mohou do budoucna stát novodobými pralesy, kde jediným hospodářem bude sama příroda,“ prohlásil ředitel Lesů České republiky Jiří Novák. Změny v krajině by se však mohly dostavit až za několik desítek let. Území by měla sloužit k pozorování samovolného vývoje lesa bez jakéhokoliv zásahu člověka. „Výsledky sledování by se pak měly promítnout do lesního hospodaření,“ potvrdil ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pojer. Bez zásahu člověka by mělo v budoucnu být 2500 hektarů porostů, na nichž hospodaří Lesy České republiky. Devět již vyhlášených území dnes zabírá asi čtvrtinu z plánované plochy.

Bezzásahové území má však podle ekologů smysl pouze tehdy, pokud je na větších plochách. „U malých ploch zůstává velký vliv z okolních oblastí. K ochraně některých druhů ptactva a zvěře potřebujeme minimálně sto hektarů,“ řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Průměrná rozloha existujících bezzásahových území je přitom 72 hektarů, Libický luh je s 31 hektary nejmenší oblastí. Aby Česká republika mohla splnit evropské závazky o zastavení poklesu biodiverzity, muselo by na českém území podle Bláhy být bezzásahových oblastí až deset procent z lesních ploch. Zatím to není ani jedno procento.

Existenci bezzásahových území podpořil však i ministr životního prostředí. Lesy začínají podle něj mít v souvislosti s klimatickými změnami stále větší význam. „Na našem území se už výrazně zvětšují extrémy, například se prodlužují doby sucha. Lesy tedy slouží například k efektivnějšímu zadržování vody,“ řekl Martin Bursík.

Pohyb návštěvníků je v těchto lokalitách regulován stejně jako v chráněných oblastech, na území budou například tabule upozorňující na zvýšené nebezpečí pádu stromů.

Zdroj: Denik.cz - Ekonomika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů