Sobota, 20. dubna 2024

Obama chce do Bílého domu "mazlíčka" z útulku

Obama chce do Bílého domu "mazlíčka" z útulku
Jedním ze tří hlavních témat Obamovy první tiskové konference po prezidentských volbách bylo štěně.

"Je to velké téma," odpověděl Obama na dotaz, zda už mají vybraného psa, kterého, jak nastupující prezident oznámil už během vítězné řeči v Chicagu, slíbil svým dcerám, desetileté Malii a sedmileté Sashe. Jistě šlo ze strany Obamy o nadsázku, ale pak nicméně několik minut tiskovky věnoval výkladu, že starší dcera trpí alergií, a proto hledají psa, "hypoalergoidního", tedy takového, mezi jehož chlupy se neschovají dráždivé částečky.

Média se hozené rukavice vděčně ujala, například reportéři stanice CNN začali do studia vodit své domácí mazlíčky, že ten či ten by mohl být dobrý tip. I když dlouhosrstá kolie, kterou přitáhl jeden ze zpravodajů, by to asi nebyla. Podle Obamy by navíc chtěli psa z útulku, což podle něho ale také může mít problematické stránky. "Psi z útulků bývají občas kříženci, asi jako jsem já," bavil Obama novináře.

Slovo "Změna", které měl na řečnickém pultíku během kampaně, už vystřídalo označení "Úřad zvoleného prezidenta". A když se spolu s ním, jeho viceprezidentem Bidenem a nastupujícím šéfem kanceláře Rahmem Emanuelem, na pódium před americké vlajky postavila ještě suita vážených ekonomických poradců, tak to vypadalo, že se zde třeba bude vyhlašovat nový Marshallův plán.

Jak si ale všimla uštěpačná média, to, že začátek tiskovky byl několikrát posunut a nakonec začala s bezmála půlhodinovým zpožděním, je například podle Washington Post neklamným znamením, že po osmi letech jsou u moci opět demokraté.

Mazlíčci v Bílém domě ovšem obnášejí samostatnou kapitolu historie amerického prezidentství. Dosluhující prezident Bush měl se svými dvěma skotskými teriéry a kočkou Willie ještě docela skromný a konformní zvěřinec. Určitě ve srovnání s Nancy Coolidgeovou, jejíž hrošík liberejský, mýval a smečka psů, jsou pro Američany asi jediným důvodem, proč si pamatují prezidentství jejího muže Calvina v letech 1923 až 1929.

Ale co vše by rodiče neudělali pro děti, že? Herbert Hoover na přání svého syna Allana v Bílém domě držel dva aligátory, k čemuž ovšem už měl inspiraci v Johnu Adamsovi, který svým aligátorem, zabydleným v jedné z koupelen, prý rád strašil hosty.

Malou soukromou zoo včetně poníka měl i Theodore Roosevelt, známý lovec a milovník divoké přírody.

Poníka jménem Macaroni měl pak kromě jiného v Bílém domě i J. F. Kennedy. Ještě větší slávě se ovšem těšila fenka Pushinka, kterou Kennedyho dceři Caroline věnoval Nikita Chruščev.

Obamovi teď novináři kromě jiného radí, aby při výběru vhodných zvířátek pro Bílý dům spojil příjemné s užitečným a obnovil tradici, kdy až do roku 1918 spásaly trávu okolo domu ovce. Jako gesto nové ekologické politiky by to prý bylo vůči světu skvělé.

A právě domácí mazlíčci by mohli být podle médií jedno z témat, o němž se budou bavit končící první dáma Laura s její nástupkyní Michelle během dnešní návštěvy Obamových u Bushů v Bílém domě.

Takže zatímco "chlapi" budou zachraňovat ekonomiku a svět, budou si dámy špitat nad čajem? To asi ne, na to jsou příliš rozdílné, ale je možné, že mezi nimi bude vřelejší atmosféra než mezi jejich muži.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů