Úterý, 16. dubna 2024

Japonští velrybáři zahájili novou sezonu

Japonští velrybáři zahájili novou sezonu
Japonsko včera zahájilo velrybářskou loveckou sezonu.

Z přístavu Innošima vyplula za přísných bezpečnostních opatření a bez oficiálního oznámení loď Nisšin Maru, která směřuje do antarktických vod. Upozornila na to mezinárodní ekologická organizace Greenpeace, která dlouhodobě bojuje proti lovu velryb.

Japonští velrybáři mají v plánu ulovit až 935 plejtváků ostronosých a 50 plejtváků myšoků. Úřady uvedly, že navzdory mezinárodním protestům a klesajícím požadavkům na velrybí maso doma nebudou dělat žádné změny v loveckém plánu.

Zahájení letošní lovecké sezony nebylo provázeno žádným obřadem.

"Rozhodli jsme se neoznamovat z bezpečnostních důvodů vyplutí lodí a nedělat žádný úvodní ceremoniál," řekl zástupce rybolovné agentury Tošinori Uoja. Připomněl, že loni se skupina ekologických aktivistů pokusila přepadnout loď hned u pobřeží a velrybářům se jen tak tak podařilo uniknout.

Protesty Greenpeace

V přístavu Innošima včera při odplutí velrybářské lodi protestovala skupina členů Greenpeace.

"Lov velryb takzvaně pro vědecké účely přináší jen stěží nějaké mezinárodně uznané a věrohodné výsledky a daňovým poplatníkům nepřináší žádný užitek. Výzkum velryb by se měl okamžitě zastavit," žádá organizace Greenpeace v prohlášení.

Japonsko zabije ročně kolem 1200 velryb při dvou loveckých expedicích prováděných pod záštitou vědeckého programu, během něhož se podle Tokia získávají významné údaje o populaci velryb, zejména o jejich pohybu v mořích.

Moratorium na lov kytovců

Na lov kytovců je sice už od roku 1986 v platnosti mezinárodní moratorium. Tokio ale využívá mezeru v pravidlech, která povolují lov pro vědecké účely.

Oponenti lovu velryb ale namítají, že ulovení kytovci končí většinou na jídelníčku japonských restaurací.

Ekologické organizace se pravidelně snaží bránit japonským velrybářským lodím v lovu a několikrát došlo i ke střetům mezi posádkami. Kvůli těmto narušitelským akcím Japonsko loni ulovilo jen 551 velryb, což je polovina plánovaného množství. Mezinárodní ekologická organizace Sea Shepherd (Mořský pastýř) již dala najevo, že se bude snažit narušit i nadcházející loveckou sezonu velryb v Antarktidě.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů