Čtvrtek, 28. března 2024

Zlínský kraj - Jinou práci si musí hledat řada zaměstnanců Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Končí totiž granty, které kromě peněz na ekologickou činnost zaručovaly i jejich mzdu.

Zlínský kraj - Jinou práci si musí hledat řada zaměstnanců Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Končí totiž granty, které kromě peněz na ekologickou činnost zaručovaly i jejich mzdu.

Zlínský kraj - Jinou práci si musí hledat řada zaměstnanců Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Končí totiž granty, které kromě peněz na ekologickou činnost zaručovaly i jejich mzdu.

Tento problém se podle zástupců Zlínského kraje periodicky opakuje a nebude mít vliv na úbytek ochránců přírody. V totéž doufá i předsednictvo ČSOP.

Granty velmi často neřeší mzdové náklady
Dosud ekologové čerpali například z takzvaného Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. „Nebyl ale úplně šťastně nastavený. Jsou i další granty na ekologickou činnost, jako je pozorování nebo propagace, ty však neřeší mzdové náklady. Problém je, že nejsou myšlené dlouhodobě. Schází další zdroj,“ vysvětlil ředitel celorepublikové kanceláře ČSOP Petr Stýblo.

S ukončením činnosti jsou téměř smířeni v ČSOP Valašské Meziříčí. „V únoru, kdy skončil program Zelená pro Zlínský kraj, jsme museli přejít na nové granty. Propustili jsme tehdy čtyři lidi,“ popsal mluvčí ochranářů Milan Orálek. Nyní je ve svazu pracovníků pět, a protože končí i grantový projekt dotovaný z evropského sociálního fondu, je budoucnost valašskomeziříčských ekologů značně nejistá.

„Píšeme granty na všechny strany. Pokud ale neuspějeme, od ledna končíme,“ řekl Orálek. Pokračuje už jen několik akcí, které nadšence uživí jen na částečný úvazek. Tím je například udržování moravskoslezských naučných stezek. Je také možné, že se už na jaře neotevře infocentrum na Pustevnách. „Sami jsme si takovou práci vybrali, dobře nám tak,“ dodal Orálek.

Ekoolympiády se pořadatelé vzdát nechtějí
Omezení čekají i hostětínské ochránce přírody ze Základní organizace ČSOP Veronica, a stejně tak i valašskoklobouckou ČSOP Kosenka. Dobrovolníkem vedeným na úřadu práce je od srpna i její předseda Miroslav Janík. Zatímco vloni v tomto čase byli v Kosence čtyři zaměstnanci, nyní je tam jen jeden, a to na půl úvazku.

„Nejsme dotovaní jako rozpočtová organizace. Nebyla jiná možnost, než propustit zaměstnance,“ vysvětlil Janík.

Upozornil, že nestátní nezisková Kosenka dosud získávala do rozpočtu kolem tří milionů korun ročně, a z toho jeden milion za vlastní služby v ochraně přírody. Přesto finance na udržení pracovních míst nestačily. Proto se omezuje počet kurzů řemesel, terénní a ekovýchovné programy.

„Nechtěli bychom se vzdát například ekoolympiády a dosaženého standardu úrovně valašských jarmeků, kde jsme programově budovali cílevědomá partnerství,“ zamyslel se předseda Kosenky s tím, že řadu projektů se pokusí zvládnout na dobrovolnické bázi.

Pokračovat bude nadále i sbírka v pozemkovém spolku, která umožňuje výkupy lesa Ščúrnica i dokončení projektu spojování rezervace Javorůvky a přírodní památky Dobšena.

„Veřejnou sbírkou nazvanou Místo pro přírodu, do které pravidelně přispívá na dvě tisícovky lidí, se nám daří vykupovat pozemky v patnácti vynikajících přírodních lokalitách. Ve Zlínském kraji je to právě Ščúrnica,“ uvedl příklad spolupráce dárců a ochranářů Petr Stýblo z ústředí Českého svazu ochránců přírody.

Organizace stojí na nadšených dobrovolnících
Ten zhruba odhaduje, že před přílivem peněz z fondů mělo ČSOP asi osmdesát zaměstnanců, kdežto nyní je to při sečtení úvazků asi sto padesát lidí.
„Vrátíme se na původní stav, naše organizace stojí na nadšencích, ne na profesionálech. Pětadevadesát procent naší činnosti tvoří dobrovolníci,“ řekl Stýblo.

Kolik lidí takto přijde o práci přímo ve Zlínském kraji, si netroufá odhadnout ani on, ani mluvčí zlínského úřadu práce Miriam Majdyšová. „Projekty nebyly vázané podmínkou udržitelnosti pracovního místa. To je riziko aktivit financovaných z evropských sociálních fondů,“ podotkla Majdyšová.

Uvedený problém se prý u nevládních neziskových organizací periodicky opakuje. Jsou období, kdy je vypsaných více grantů a dotačních programů, a tím i větší možnost získat více peněz.

„Po několika letech přicházejí chudší časy a je těžší obstarat dostatek finančních prostředků na udržení pracovních míst,“ poznamenal vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny Odboru životního prostředí a zemědělství Zlínského kraje Jaroslav Hrabec. I podle něj neznamená současný stav zánik ochrany přírody. „Většinou se jen činnost omezí a vykonává se v rámci dobrovolných aktivit,“ dodal Hrabec.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů