Pátek, 29. března 2024

Kanceláře uprostřed přírody

Kanceláře uprostřed přírody
Poslední objekt kancelářského projektu Park v Praze 4 Chodově představili v minulých dnech jeho autoři architekti Jakub Cigler a Vincent Marani.

Nový areál je jedním z největších v České republice a nachází se v nerychleji se rozvíjející obchodní lokalitě hlavního města se skvělou dopravní dostupností. Areál vznikal postupně od počátku tohoto tisíciletí na jižním okraji Prahy mezi dálnicí D1 a Roztylskou ulicí u stanice metra Chodov. Dnes zde stojí uprostřed zeleně dvanáct administrativních budov s přibližně 190 tisíci čtverečními metry kancelářské plochy té nejvyšší kvality, což je území, na které by se vešlo zhruba čtyřicet fotbalových hřišť.

Nájemci kanceláří mohou maximálně využít flexibilní řešení kancelářských prostor. Standardní rozloha jednotlivých podlaží se pohybuje mezi 500 a 4 000 čtverečními metry, přičemž jednotlivé budovy se rozkládají na ploše 5 000 až 40 000 čtverečních metrů. V případě potřeby je možné propojit dva nebo více bloků a vytvořit tak jednolitý prostor. Nadstandardní organická infrastruktura umožňuje využívat inovativní technologie řešení a vysokorychlostní širokopásmové optické kabely.

Bulvár a dvě náměstí

Celým areálem prochází hlavní ulice s alejí jinanů upravená jako městský bulvár. V podstatě jde o pěší zónu, auta sem smějí jen na zvláštní povolení. Dvě náměstí s parkovou úpravou poskytují prostředí pro relaxaci. První v přední části areálu je založeno jako sad s ovocnými stromy. Druhé s rozmanitějším skladbou rostlin je geometricky členěno. Na předním náměstí nalezneme v blízkosti kavárny i kousek golfového trávníku s několika jamkami.

Přírodní prostřední dotvářejí vodní prvky - velká plocha s fontánou na hlavním náměstí a menší vodní nádrže u jednotlivých budov i v jejich atriích. Strukturovaná zahradní úprava má protipól ve volnějším krajinném řešení zelené fasády areálu směrem do sídliště a Roztylské ulice. Terén je zde členitější. Nalezneme zde nově založeny dva rybníky, jejichž voda není chemicky upravovaná a vzniká v ní přirozený ekosystém.

Protihluková datová stěna

Ti, kdo mají kanceláře orientované směrem k dálnici, o výhled do zeleně nepřišli. Podél celého areálu vyrostla protihluková stěna - Datum Wall. Je prosklená, s vnitřním prostorem osázeným popínavými rostlinami. Od frekventované dálnice je vlastně areál oddělen obrovskou zimní zahradou dlouhou 800 metrů, která navazuje na fasády jednotlivých budov. Skleněná stěna, která je zásadním jednotícím prvkem při pohledu z jedoucího auta, má v úpatí instalovány reflektory schopné vytvořit mnoho barevných odstínů osvětlení. Světelný systém řízený počítačem se mění podle denní doby a ročního období. Stěna může být také využita pro propagaci firem, které v budovách sídlí. Datová stěna dotváří jako obří obrazovka život v celém areálu. Prolínají se na ní různé vrstvy obrazů. To všechno je za transparentním závojem, který může získávat barevnou hmotu buď podle aktuálního nastavení programu, nebo podle denní doby a zapadajícího slunce.

Park je již plně pronajatý. Dnes se zde potkávají zaměstnanci takových firem" jako je Accenture, Aral, Atlas Software, B. Braun Medical, BP, Castrol, Computer Associates, Danfoss, Dell, DHL, Eaton Electrics, EMC, Fujitsu Siemens, GE Money Bank, Haworth, IBM, InBev, Inmedio, M+W Zander, Ness, Nokian Tyres, Sita, Sony, SUN Microsystems, GE Fanuc, Fanuc Robotics, Fanuc Czech, Guidant, Honeywell, World Class, Canadian Medical Care, NestLingue, Sodexho a Zátiší Catering.

Architekti jsou na projekt hrdi

Park Chodov, pod nějž se architekt Jakub Cigler coby autor podepisuje se svým partnerem Vincentem Maranim, oborníci oceňují za jedinečné propojení kanceláří s přírodními prvky. Vincent Marani nám k němu řekl: "Jakub Cigler i já jsme na tento projekt nesmírně hrdí a jsme velmi rádi, že můžeme být osobně svědky otevření poslední, dvanácté budovy. Myslím, že můžeme říct, že Park je jeden z nejúspěšnějších projektů v regionu celé střední Evropy nejen pokud jde o procento obsazených prostor, ale i z hlediska architektonických řešení, které jsme zde implementovali. Nepochybuji o tom, že Park bude sloužit jako trvalý odkaz obchodních a architektonických možností pro mnoho dalších generací v České republice." n

AUTOR: Karel Žítek

PARK - základní údaje

Autoři projektu: Cigler Marani Architects

Investor/developer: AIG Lincoln

Inženýrské práce: BSK

Celková plocha: 190 000 m2

Status: Budovy 1 až 12 dokončeny 2003 až 2008

Lokalita: Praha 4 (nová městská čtvrť)
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů