Čtvrtek, 28. března 2024

Chemická řeč přírody

Chemická řeč přírody

Feromony, alelopatie, chemie, která hraje roli při opylování - všechny tyto pojmy mají společného jmenovatele a tím je chemická řeč přírody - neboli dorozumívání mezi rostlinami a živočichy chemickou cestou. 

Živé organismy se dorozumívají pomocí souboru signálů, ať už zvukových, zrakových nebo čichových, které působí na jejich smyslové orgány a předávají konkrétní informaci. Chemické signály hrají v komunikaci všech organismů důležitou roli. Základní činnosti, jako je vyhledávání potravy, partnera, obrana před nepřáteli nebo založení potomstva, jsou do značné míry řízeny právě chemicky. Rostliny jsou ale schopné například také volat o pomoc takzvanými S.O.S. signály.

Příkladem chemického vábení opylovačů mohou být zemní orchideje tořiče. Tořiče svými květy nejen napodobují vzhled, ale také vůni samiček svých hmyzích opylovačů. Sameček je tedy zdálky přitahován jak vizuálně, tvarem květu, tak vůní. V domnění, že letí za samičkou, přistane na květu a opyluje ho. Na zápach láká opylovače také durman, který produkuje tropanové alkaloidy, které jsou návykové a halucinogenní. Proto se pak hmyz k rostlině rád a znovu vrací. A podobných chemických strategií bychom mohli u rostlin najít bezpočet. Hmyz má zase propracovaný způsob dorozumívání pomocí feromonů.

Příklady chemické řeči přírody v následujícím rozhovoru přiblíží doktorka Irena Valterová z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

MP3 Flash player. Credits, license, contact examples: pyg.keonox.com

Jak rostliny a živočichové chemicky komunikují ?
DOWNLOAD (STÁHNOUT) |  STREAM
 
Tamara Urválková  
Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů