Pátek, 19. dubna 2024

Lidé mají zájem pomoci jírovcům

Lidé mají zájem pomoci jírovcům

01/71. ZO ČSOP Koniklec již od roku 1998 aktivně bojuje s klíněnkou jírovcovou na Praze 3 a od roku 2007 i na Praze 2. Současně prostřednictvím poradny, webových stránek, infostánků a dalšími formami zprostředkovaně pomáhá jírovcům po celé republice. V posledních letech ale snaha zachránit jírovce není výsadou ochránců přírody, protože se čím dál častěji zapojují běžní občané.

Můžeme jmenovat hned několik příkladů z praxe ČSOP Koniklec. Sídlo organizace v Chelčického ulici na Praze 3 se v roce 2007 stalo jedním z výdejních míst speciálních papírových pytlů a v roce 2008 byl zaznamenán několikanásobný nárůst počtu vydaných pytlů. Některé žádosti uspokojilo Ekocentrum samo, jindy po dohodě využili občané nedaleké výdejní místo na radnici.

Do sběru listí ve vnitroblocích Prahy 2 a 3 se letos, stejně jako v loňském roce, zapojili dobrovolníci, které zprostředkovalo Fórum Dárců. Tuto pro ně zajímavou a pro přírodu užitečnou aktivitu jim umožnili jejich zaměstnavatelé Česká spořitelna a ČSOB. První fáze sběru listí od 26.9. do 3.10. proběhla za účasti čtyřiceti sedmi dobrovolníků z těchto firem.

Občané se také hojně obracejí na ČSOP Koniklec se žádostí o shrabání listí ve vnitrobloku jejich domu a vycházejí pracovníkům vstříc – velké zjednodušení práce pro ně je už samotné vpuštění do dvora. Pokud občané souhlasí, jsou zařazeni do databáze spolupracovníků a před příští návštěvou pracovníků Ekocentra jsou předem informováni.

Letos se ČSOP Koniklec podařilo díky pomoci nejen výše jmenovaných shrabat 168 pytlů listí na Praze 2 v šestnácti vnitroblocích a 382 pytlů na Praze 3 ve třiceti vnitroblocích. Ve většině vnitrobloků proběhla 2 – 3 opakování sběru listí, což výrazně zvyšuje efektivitu boje proti klíněnce. Největší dík patří oběma městským částem, které existenci tohoto projektu umožnily svojí finanční pomocí.

Více informací o projektu a užitečné rady, jak pomoci jírovcům, naleznete na klinenka.unas.cz, své dotazy a připomínky pište na klinenka@seznam.cz nebo kontaktujte koordinátorku projektu Lucii Vančurovou (777811428). Více o 01/71. ZO ČSOP Koniklec se dozvíte na csop.koniklec.cz.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů