Sobota, 20. dubna 2024

Ginkgo biloba - jedinečný přírodní lék

Moderní extrakty z listů jinanu jsou většinou vyráběny v poměru 50:1
Ginkgo biloba - jedinečný přírodní lék
Historie
Ginkgo biloba, neboli jinan dvoulaločný je jeden z nejstarších stromů na naší planetě. Jeho stáří se odhaduje až na 250 milionů let. Bez diskuse se jedná o takzvanou „žijící fosílii“, či organismus, který se v téměř nezměněné formě nalézá v přírodě i v fosíliích. Ginko je již staletí využíváno jako lék v čínské a japonské medicíně. Co však zjistili moderní medicína a detailní průzkumy? Momentálně je na českém trhu dostupných mnoho léků z extraktů z jinanu.

Tradiční lékařské využití v Japonsku a Číně
V tradiční čínské a japonské medicíně se po staletí využívají především semena jinanu. Z těch se poté vyrábí mnohé extrakty a masti. V Asii jsou semena tohoto stromu oblíbeným pokrmem a patří mezi velmi vyhledávanou pochoutku. V čínské medicíně je Ginkgo používáno pro léčení astmatu, bronchitidy, problémů sluchu, tuberkulózy, krevního oběhu, bolesti žaludku, nemocí kůže, anginy pectoris, vysokého tlaku a nervozity. Některé zdroje dokonce uvádějí pozitivní účinky při léčbě rakoviny. V Japonsku je také velmi ceněné dřevo z Ginkgo biloby a produkty z něj vytvořené.

Moderní medicína a produkce
Ginkgo se vyznačuje svým unikátním obsahem flavonoidů, terpenických laktonů, ginkgolidů, tříslovin, mastných kyselin, organických kyselin, karotenoidních barviv, steroidních sloučenin, vitaminu C a jiných látek. Je vědecky prokázáno, že extrakt z listů Ginkgo biloby má příznivý vliv na krevní oběh a nervový systém. Moderní extrakty jsou take známy tím, že pomáhají předcházet krevním sraženinám - mají antioxidační vlastnosti. Ginkgo biloba je však nejznámější pro své pozitivní účinky na paměť a koncentraci.

Moderní extrakty z listů jinanu jsou většinou vyráběny v poměru 50:1, což znamená, že na jedno kilo extraktu je potřeba 50 kilo listů. Je tudíž velmi těžké získat takové množství listů. V moderní době se více a více setkávame s velkými farmami, které pěstují stromy Ginkgo pro jejich listy, které se poté sklízejí a rozesílají po celém světě na další zpracování. V roce 1996 americký trh s extrakty z jinanu přesáhl 100 milionů dolarů. V Německu se v roce 1993 odhadoval na 280 milionů dolarů. Mezi největší producenty nyní patří plantáže ve státě South Carolina, USA. Jedná se o čtyřistahektarový pozemek s dvacetipěti tisíci stromy na každý hektar. Stromy jsou pěstovány tak, aby nerostly do výšky. Další produkce se soustředí převážně v Číně a také ve Francii.

Jinan jak jste o něm neslyšeli
I přes výhody jinanu jako léku je jeho pravé kouzlo převážně v jeho historii, jeho vlastnostech a převážně v jeho charakteristickém vzhledu. Ginkgo je jedinečné tím, že je to rostlina dvoudommá, což znamená, že se rozděluje na samčí a samičí jedince. U samčích jedinců se jedná o jehnědy a u samičích o plody, které tvarem připomínají třesně. Plody jsou známé tím, že po opadání při tlení silně zapáchají. To se však nastane pouze tehdy, jsou-li rostliny stejného druhu ve vzdálenosti dostatečné k vzájemnému oplodnění. Listy jinanu připomínají vějíř a většinou jsou uprostřed rozdělené na dva hlavní laloky, proto rostlina v češtině nese název jinan dvoulaločný. I přes tvar listu se však překvapivě Ginkgo řadí mezi jehličnany.

Autor: Jan Purkrábek, BS
Zakladatel projektu Ginkgo (www.proginkgo.org)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů