Čtvrtek, 28. března 2024

Na Vysočině ochránci začali se snížováním stavu norka amerického

Na Vysočině ochránci začali se snížováním stavu norka amerického
Praha (ČTK) - Program zaměřený na snížení populace norka amerického v Česku začal v těchto dnech na Vysočině v povodí Zlatého potoka na Havlíčkobrodsku a na území přírodní památky v Černíči na Jihlavsku. Norek americký je nepůvodní druh, který do české přírody nepatří. Rychle se množí a hubí chráněné druhy zvířat české fauny. Nezisková ochranářská organizace Alka Wildlife dostala na snížení počtu kunovité šelmy milionovou dotaci od Evropské unie.
    "Experiment začal na dvou chráněných lokalitách Natura 2008 na Vysočině," řekl ČTK v Praze Aleš Toman z organizace Alka Wildlife. Ochranáři se snaží snížit populaci norka amerického na minimum.
    S rozšířením norka amerického má problémy celá Evropa. "Vyhubit ho úplně nejde. Pokoušeli se o to na Islandu a podařilo se jim populaci jen utlumit. Ve Španělsku se o jeho likvidaci snaží deset let, protože úplně vytlačuje ochranářsky ceněného norka evropského," doplnil Toman.
    Cílem experimentu je také zjistit co nejvíce údajů o norkovi americkém. Po dva roky budou ochranáři sčítat jeho stavy na Vysočině. Dvakrát do roka, na jaře a na podzim, kunovitou šelmu budou lovit do sklopných pastí. Bude to vždy před hnízděním chráněných ptáků, aby je šelma nelikvidovala. Chycené norky poté usmrtí veterinář a poputují do brněnského ústavu Akademie věd. Tam je podrobí důkladnému zkoumání - čím se živí, jaké přenášejí nemoci nebo parazity. "Odchyt trvá jen deset dní a podařilo se nám zatím chytit šest zvířat," říká Toman.
    Norek americký je chován na farmách kvůli své kožešině. Odtud se mu podařilo dostat se do české přírody. "Ohniska šíření norka amerického jsou vždycky v okolí těchto farem," tvrdí Toman, podle kterého ne všichni chovatelé mají své farmy pořádně zabezpečeny, aby jim norci neutíkali. Velké kolonie šelmy jsou například na Berounce, Sázavě a Jihlavě. Přirozeným nepřítelem norka je výr velký, liška, orel nebo rys.
    Norka amerického může podle zákona o myslivosti zabít pouze myslivecká stráž nebo myslivecký hospodář, a to jen v honitbě. Tuto podmínku splňuje v Česku asi 10.000 lidí. Jiná možnost likvidace není. Na celý experiment z tohoto důvodu dohlíží myslivecká jednota. Společnost Alka Wildlife musela také čekat na schválení Ústřední komisí na ochranu zvířat, aby mohla nechat odchycené norky veterinárně usmrtit.
    Marcela Mikesková
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů