Sobota, 20. dubna 2024

Liberecký kraj chce s pomocí fondů EU zlikvidovat křídlatku

Liberecký kraj chce s pomocí fondů EU zlikvidovat křídlatku
Liberec 29. listopadu (ČTK) - Liberecký kraj chce za přispění evropských fondů zlikvidovat invazní rostliny, které zamořily povodí Nisy. Společně s německými sousedy připravil kraj projekt za více než 4,6 milionu korun, na který chce získat dotace z programu přeshraniční spolupráce Česko - Sasko. Cílem je vymýcení invazních rostlin a jejich nahrazení původními druhy, řekl dnes ČTK náměstek libereckého hejtmana pro evropské projekty Vít Příkaský.
    V Libereckém kraji se vyskytuje křídlatka japonská a sachalinská, případně jejich kříženci. Rostlina již zamořila údolí Nisy a okolí říčky Smědá, bojují proti ní i v povodí Jizery. Vytrvalá bylina z čeledi rdesnovitých pochází z Asie a dosahuje až čtyřmetrové výšky. Snadno se množí. Mechanická likvidace je neúčinná, proto se na listy dvakrát ročně aplikují herbicidy.
    Rostlina je nebezpečná hlavně tím, že vytlačuje z břehů původní živočichy a rostliny a snižuje tím biologickou rozmanitost povodí. Vadí i vodohospodářům. Podle ředitele jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslava Jarouška narušuje stabilitu břehu a při povodních se tak voda mnohem snáze rozlije z koryta. V Libereckém kraji s ní města, obce i povodí bojují od konce 90. let minulého století. V minulých letech se na její likvidaci vynaložily miliony korun.
    Jen Liberecký kraj investoval v posledních letech do likvidace úporného plevele na šest milionů korun. Tři čtvrtiny prostředků získal z evropských fondů. "Likvidace křídlatky je během na dlouhou trať, vím to i z vlastní zkušenosti, několik let se ji snažím zlikvidovat i ve vlastní zahradě," poznamenal Příkaský. Dodal, že plevel se musí ničit systematicky, a nikoli jen lokálně, proto kraj bude spolupracovat na likvidaci křídlatky s Němci. "Věříme, že se nám ji do roku 2012 podaří eliminovat," dodal.
    Leona Vacková
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů