Úterý, 23. dubna 2024

Ochranáři: Projekt národního parku na Břeclavsku nemá velké šance

Ochranáři: Projekt národního parku na Břeclavsku nemá velké šance
Lanžhot (Břeclavsko) 2. prosince (ČTK) - Starostové z Břeclavska nemají podle odborníků velké šance uspět se svým záměrem vyhlásit Národní park Podluží. Vzniknout by měl v místech současných přírodních rezervací Niva Dyje a Soutok Podluží. Ministerstvo životního prostředí chce tuto lokalitu vyhlásit v roce 2010 za Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Soutok. Je to sice mimořádná lokalita, parametry parku ale nemá, řekli dnes ČTK Stanislav Koukal z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vedoucí Chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Matuška.
    Nová chráněná oblast bude zahrnovat oblast lužních lesů a současné polesí Soutok, které je největším polesím Česka. Není to člověkem nedotčená krajina jako příroda v národních parcích, ale ekologicky cenná oblast, do níž po desetiletí zasahoval člověk.
    Pokud bude vyhlášena CHKO, lesníci na Soutoku zůstanou. Budou pracovat ale pod přísnějším dohledem ekologů. V případě, že bude vyhlášen národní park, polesí Soutok v podstatě skončí.
    Starostové upozorňují, že lokalita je nedílnou součástí mikroregionu Podluží na Moravském Slovácku, který je dobře známý svým folklorem. Název upozorňuje, že jde o oblast s lužními lesy, a je podle starostů výstižnější než Soutok. Ten označuje oblast soutoku řek Dyje a Moravy. Podle odborníků není problém název budoucí CHKO změnit ze zamýšleného Soutoku na navrhované Podluží.
    Starostové chtějí prosadit vyhlášení národního parku, protože by byl podle nich pro Břeclavsko lepší známkou kvality a pro turisty atraktivnější než CHKO. O projektu by měli zástupci Břeclavska jednat v nejbližších týdnech s představiteli AOPK a ministerstva životního prostředí.
    Vladimír Klepáč
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů