Pátek, 19. dubna 2024

Život v polárních vodách? Bohatší než na Galapágách

Život v polárních vodách? Bohatší než na Galapágách

Londýn - Život v polárních oblastech je přes nízké teploty velmi bujný. Vyplývá to z prvního komplexního přehledu pozemských a mořských živočichů v polární zóně, který vypracoval Britský antarktický výzkumný tým (BAS) a Hamburská univerzita.

Podle BBC při průzkumu Jižních Orknejí poblíž antarktického pobřeží tým vědců napočítal 1200 druhů, z nichž pět nebylo zatím zaznamenáno. Celý výzkum byl publikován v časopise Journal of Biogeography.

"Je to poprvé, kdy bylo něco takového provedeno, nejen v okolí Antarktidy, ale kdekoliv v polárních oblastech," citovala BBC Davida Barnese z BAS.

Obvyklou představou je, že životní formy jsou velmi bohaté v tropech a v mírném pásmu se jejich počet snižuje až do polárních oblastí. A má se za to, že tam je jejich počet malý," dodává. "Částečně je to kvůli tomu, že se díváme na život z pozice suchozemce - a když pozorujeme Arktidu a Antarktidu, vidíme jen led."

Vlastním pozorováním i rešeršemi vědecké literatury posledních více než sta let však Barnesův tým došel k jinému závěru.

Zdejší mořský život je prý "bohatší než na Galapágách" a potápět se tu je jako "ponořit se na korálovém útesu".

Z celkového počtu 1224 živočišných druhů, které nyní na ostrovech a v jejich okolí známe, bylo 1026 nalezeno v antarktických vodách.

Cílem zmapování místní biodiverzity je podle vědců získat "odrazový můstek" pro další bádání, které bude sledovat, jakým způsobem se zdejší životní prostředí vyrovná s klimatickými změnami a okyselováním oceánu.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů