Sobota, 20. dubna 2024

Geologický průzkum u kóty 718 ničí cesty i stromy

Geologický průzkum u kóty 718 ničí cesty i stromy

Míšov - Přívlastek lehký má geologický průzkum kolem kóty 718 v Brdech nedaleko Míšova, kde by měl stát tolik diskutovaný americký protiraketový radar.

Ve čtvrtek se odtamtud ozýval zvuk jedné ze dvou vrtných souprav, které tam pomáhají při průzkumu. Obyvatelé na jihu Rokycanska a Plzeňska sledují současné dění s obavami. Tvrdí, že v lokalitě jsou zničené cesty i porost.

„Každý den projíždí kolem mých oken několik osobních i dodávkových aut s německými poznávacími značkami. Proč mají právě cizinci zkoumat podloží, to nechápu. Nemáme snad u nás dost odborníků?“ kroutil hlavou jeden z míšovských starousedlíků. Podle místních lidí by vrtů mělo být více než sto.

„Škoda, že kvůli desítkám sond byly vysekány rozsáhlé lesní průseky a zničeny cesty,“ postěžoval si starší muž z Trokavce, který má prostor dokonale zmapován. Přál si ale zůstat v anonymitě, redakce však jeho jméno zná. Dodal, že smlouva schválená Senátem dveře ke stavbě základny zatím neotevírá.

U zledovatělých cest ve čtvrtek stála auta s nápisem Geo a se sídlem v Blausteinu.

„Vodu pro ochlazování souprav sem prý dovážejí příkosičtí zemědělci. Denně v průměru kolem padesáti tisíc litrů,“ dodal znalec místních poměrů.
Ve střeženém prostoru byly podle něho poškozeny také ostnaté nástrahy, které tam jsou od doby, kdy kótu obsadili aktivisté hnutí Greenpeace. Cisterny na úzkých pěšinkách nemají dostatek prostoru k manévrování, takže občas tři kilometry dlouhý pás žiletek přeruší.

„O projektu jsem informován byl, přestože slibované podrobnější informativní zprávy z generálního štábu armády jsem se nedočkal,“ konstatoval míšovský starosta Pavel Hrubý.

„Působení zahraničních pracovníků ve vojenském území bylo pochopitelně odsouhlaseno nejvyššími představiteli armády,“ zdůraznila Monika Machtová z tiskového odboru ministerstva obrany.

Přednosta vojenského újezdu Libor Benda zatím nepovažuje zásah geologů do přírody za nic mimořádného. „Působit by zde měli do 18. prosince, “ uvedl Benda.

Deníku se ale podařilo zjistit, že ekolog místní lesní společnosti zakázal kácet další letité stromy a zpevňovat lesní komunikace štěrkem. Povolil pouze velké betonové desky, který by mohly být po skončení zkoušek odstraněny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů