Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vyšla kniha s úplným přehledem evropských národních parků

Vyšla kniha s úplným přehledem evropských národních parků
Praha 8. prosince (ČTK) - Knihu o bezmála 390 parcích 33 evropských zemí, která je úplným přehledem evropských národních parků, vydalo v těchto dnech nakladatelství Slovart. Přírodovědec Miloš Anděra na publikaci, která má téměř 1000 stran, obsahuje na půldruhého tisíce fotografií a váží kolem čtyř kilogramů, pracoval čtyři roky. Spolu s autorem a vydavatelem ji dnes v Národním muzeu pokřtil a představil veřejnosti ministr životního prostředí Martin Bursík.
    Kniha je naprostým unikátem na evropském trhu, řekl o publikaci Bursík. Připomněl také, že autor dostal letos v listopadu Cenu ministra životního prostředí za dlouholetý výzkum v zoologii a především za vynikající popularizaci vědy a ochrany přírody.
    V tom, že je publikace unikátem, se shodují i odborníci. Pro své pojetí, obsahovou i výtvarnou hodnotu - grafickou úpravu dělal pražský ateliér Degas - budila mimořádný zájem evropských vydavatelů na letošním mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem.
    Národní muzeum považuje publikaci podle svého generálního ředitele Michala Lukeše za jeden z počinů svých kmenových odborných pracovníků ke 190. výročí svého vzniku.
    Anděra (1947) pracuje v Národním muzeum sedmadvacet let. Publikoval přes 80 vědeckých prací a odborných sdělení. Své poznatky a zkušenosti zhodnotil jako hlavní autor i editor v devítidílné řadě monografií předběžné verze Atlasu rozšíření savců v České republice (1995 až 2007).
    Čeští čtenáři ho znají z knih Encyklopedie naší přírody (2003) a Encyklopedie evropské přírody (2007). Připravil také řadu výstav. Návštěvníci Národního muzea jistě vzpomínají na výstavu Voda a život v letech 2003 až 2004. Za rozhodující podíl na vydání dvanáctidílné encyklopedie Svět zvířat dostal výroční cenu nakladatelství Albatros za rok 2001.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů