Čtvrtek, 25. dubna 2024

Do Moravskoslezských Beskyd se podařilo vypustit 11 orlů skalních

Do Moravskoslezských Beskyd se podařilo vypustit 11 orlů skalních
Ostrava 10. prosince (ČTK) - V rámci projektu zaměřeného na návrat orlů skalních do Moravskoslezských Beskyd bylo v posledních třech letech připraveno k vypuštění 13 mláďat, dvě z nich však uhynula. Pracovníci záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku se snaží obnovit populaci těchto orlů v Česku. Před více než 100 lety byla totiž zvířata na území našeho státu člověkem zcela vyhubena, řekl dnes ČTK vedoucí zařízení Petr Orel.
    Mláďata jsou odebírána z předem vybraných hnízd na Slovensku. Vybírá se vždy druhé slabší mládě v hnízdě. To je totiž kvůli takzvanému vrozenému kanibalismu odsouzeno ke smrti, protože ho v přírodě zabije starší a silnější sourozenec, nebo jeden z rodičů.
    Z dosud odebraných mláďat nepřežil samec Emil, který uhynul v roce 2007 ještě v bartošovické stanici. Mládě se však podle Orla už při přijetí v záchranné stanici chovalo neobvykle. "Pískalo, příliš hltavě bralo krmení, působilo nervózním dojmem," podotkl Orel. Dodal, že i přes veškerou odbornou péči samec uhynul.
    Letos zahynul i samec Evžen. Záchranářům se ho sice podařilo vyléčit ze závažných zlomenin obou křídel, ale jeho pohyb ve volné přírodě neodpovídal jejich představám a rozhodli se ho odchytit. Samce ale nakonec našli mrtvého. Pitva přesnou příčinu smrti neodhalila, ale dravec zřejmě uhynul na následky stresu.
    "Přes všechny komplikace, které v průběhu projektu nastaly a musely nastat, jsou dosavadní výsledky nesmírně pozitivní a příznivé," míní Orel. Podle něj je obnovení populace orla minimálně v Beskydech jen otázkou krátkého času.
    Projekt je naplánován do roku 2010 a do té doby by mohlo být do volné přírody vypuštěno celkem až 20 mláďat orlů skalních. Orli pohlavně dospívají zhruba v pěti až šesti letech, ve třech letech začínají vytvářet páry. Samice orla skalního má rozpětí křídel zhruba 220 centimetrů, samec asi o třetinu menší. Samci váží kolem čtyř kilogramů, samice jsou přibližně o dva kilogramy těžší. Samice obvykle snáší dvě vejce.
    Martina Helánová
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů