Pátek, 19. dubna 2024

V Javorníkách vznikla nová přírodní rezervace Makyta

V Javorníkách vznikla nová přírodní rezervace Makyta
Rožnov pod Radhoštěm (Vsetínsko) 9. prosince (ČTK) - Správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy zřídila v Javorníkách novou přírodní rezervaci. Makyta o rozloze bezmála 187 hektarů se nachází na severních svazích stejnojmenné hory přímo na hranici se Slovenskem. Informaci zveřejnila Správa CHKO Beskydy.
    Podle ekologů v moravské části Javorníků dosud chyběla rozsáhlejší rezervace, která by byla skutečným útočištěm větších populací vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. Území se vyznačuje poměrně širokou plochou zachovalých horských lesů. Tamní lesní porosty s měsíčnicí vytrvalou jsou vůbec nejrozsáhlejším komplexem zachovalého suťového lesa v oblasti Javorníků a Vsetínských vrchů.
    V chráněném území se vyskytují vzácné či chráněné rostliny, například kapradina Braunova, sněženka předjarní, česnek medvědí, srstka angrešt, kapradina rezavá, lýkovec jedovatý, hlístník hnízdák, mléčivec alpský. Z ohrožených a vzácných ptačích druhů tam hnízdí například strakapoud bělohřbetý, lejsek malý a bělokrký a žluna šedá. Rezervace je také trvalým biotopem rysa ostrovida. Svou přímou návazností na slovenská pohoří tvoří vhodný biotop i pro ostatní velké šelmy, a to medvěda hnědého a vlka.
    Území je návštěvníkům přístupné po červeně značené turistické stezce vedoucí z Papajského sedla směrem na Pulčínské skály. Označeno bude na jaře příštího roku.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů