Čtvrtek, 28. března 2024

Sdružení D.R.A.K otevřelo ekologickou zahradu

Sdružení D.R.A.K otevřelo ekologickou zahradu

Občanské sdružení D.R.A.K v Liberci v rámci oslav Svaté Barbory otevřelo na Mikuláše Drakovu ekologickou zahradu pro děti a mládež s tělesným znevýhodněním. Zahrada plná ekologických prvků, speciálně upravených pro vozíčkáře, bude sloužit také dětem a mládeži z blízkého okolí.

„Vybudování ekologické zahrady podpořil Liberecký kraj částkou čtyřicet osm tisíc korun,“ připomněla  na slavnostním otevření  zahrady statutární náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová.

Smyslem projektu je vytvoření přírodě blízkého prostředí, které bude přístupné školským zařízením, dětem, mládeži a dospělým se zdravotním znevýhodněním a volnočasovým institucím. Projekt podporuje ekologickou výchovu u dětí a mládeže, setkávání lidí se znevýhodněním s lidmi bez znevýhodnění v místě běžného života komunity a v neposlední řadě přispívá ke zlepšení stavu zeleně a krajiny v panelové zástavbě Liberce 1.

Projekt, na němž se podílí ještě RWE Transgas, a.s., se skládá ze dvou částí:
a) Vybudování zahradních prvků určených k ekologické výchově:
Tyto prvky budou obsahovat jednotlivé úkoly zaměřené na vlastní výzkumnou práci dětí a mládeže -pozorování, experimentování s využitím všech smyslů (smyslová stezka: ptačí bar – netradiční krmítka pro ptáky, bylinná zahrádka, sbírka dřevěných vzorků s ukázkami letokruhů a strukturami dřeva). Soubor prvků bude vytvářet naučnou ekologickou stezku, kde budou děti a mládež získávat žádoucí informace o ekologii a zlepšování životního prostředí formou prožitku. Stanoviště ekologické stezky-kompostér, suchá skalka-ukázka suchomilné vegetace, hřbitov odpadků, hmatová sbírka hornin).
b) Zahradní prvky určené ke hře:
Vrbové chýše a tunely, položené stromy, pískoviště, zahradní dřevěná, zahradní klouzačka, vše v provedení pro znevýhodněné děti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů