Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bush zasadil ránu ochráncům přírody

Bush zasadil ránu ochráncům přírody

Americký prezident George Bush několik týdnů před tím, než opustí Bílý dům, prokázal službu těžebním, důlním či stavebním společnostem a opět si vysloužil kritiku ze strany ochránců přírody. Podle čtvrtečních změn v zákonu o ohrožených druzích (ESA) firmy a úřady nebudou ke svým projektům potřebovat stanovisko odborníků ohledně dopadů na životní prostředí.

Očekává se, že nynější změny zákona začnou platit přibližně za 30 dnů, tedy krátce před tím, než Bush svůj nynější úřad opustí.

Zastánci změn z řad republikánů, některé firmy a státní úřady tvrdí, že povinnost získávat vědecké posudky pro nové projekty, jako je třeba výstavba přehrad nebo budování dolů, je časově náročné a finančně  nákladné.

Bushovi odpůrci poukazují na to, že jeho administrativa se snaží toto opatření protlačit takříkajíc "za minutu 12".   Příští prezident, demokrat Barack Obama přislíbil, že změny zákona o ochraně ohrožených druhů zruší, nicméně vzhledem k pravidlům amerického politického systému mu to může zabrat dlouhou dobu, napsala agentura AP.

Organizace ochránců přírody novou podobu zákona pravděpodobně napadnou soudní cestou. Nelíbí se jim, že o osudu ohrožených zvířat a rostlin budou na mnoha místech rozhodovat lidé bez potřebných znalostí, motivovaní zájmem o realizaci projektů a ne o ochranu životního prostředí.

Ochránci přírody kritizují prezidenta Bushe také za to, že na seznam ohrožených druhů přidal méně než deset druhů rostlin a živočichů za rok.
Jeho předchůdce Bill Clinton na něj nechal ročně v průměru zařadit 65 živočišných a rostlinných druhů.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů