Úterý, 23. dubna 2024

V Olomouci a Brně se budou prodávat ekologické vánoční stromky

V Olomouci a Brně se budou prodávat ekologické vánoční stromky
Olomoučané a Brňané si letos mohou jako první v Česku koupit vánoční stromky z lesů, ve kterých se hospodaří podle mezinárodních pravidel zdravého lesnictví FSC (Forest Stewardship Council). Vánoční borovice s certifikátem prodávají místní pobočky Hnutí Duha. Cena je stejná jako u vánočních stromků z běžného lesa.
    "Lidé dostávají poprvé šanci výběrem vánočního stromečku s ekologickým certifikátem FSC podpořit práci šetrně hospodařících lesníků. V celém Česku jde asi o necelé jedno procento lesů," řekl ČTK Miroslav Kutal z olomoucké pobočky Hnutí Duha.
    Jde o první nabídku řezaných vánočních stromků s mezinárodním certifikátem FSC v ČR. "Na západ od českých hranic mají spotřebitelé možnost volby stromků ze zdravého lesa již několik let. Na našem trhu většina stromků pochází z plantáží, které pěstují výhradně vánoční stromy, případně se dovážejí ze zahraničí, například z Dánska. Jejich doprava zbytečně zvyšuje exhalace výfukových plynů a hluk," prohlásila za Hnutí Duha Dominika Kovaříková.
    Vánoční borovice s certifikátem FSC pocházejí z certifikovaných obecních lesů na Svitavsku. Lesníci je pokáceli při takzvaných prořezávkách, což je běžný zásah v hospodářských lesích, který musejí dělat. Pravidla FSC mimo jiné vyžadují podle informací Hnutí Duha sázet do lesů pestřejší skladbu místních druhů dřevin. Omezují holosečné kácení či chemické postřiky porostů, vylučují umělé vápnění a hnojení a požadují ponechání několika procent lesa v takzvaných referenčních plochách, v nichž se netěží dřevo. Zajišťují tak, že hospodaření nebude les trvale poškozovat.
    Ekologické vánoční stromky je nutné předem objednat u Hnutí Duha. V Olomouci se vydávají na Blažejském náměstí, případně v pobočce hnutí na Dolním náměstí. V Brně v Rozmarýnové ulici ve středisku Rozmarýnek, případně po objednávce v sídle Hnutí Duha v Bratislavské ulici.
    Za borovice vysoké 130 až 200 centimetrů zájemce zaplatí v rozmezí od 350 do 400 korun.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů