Pátek, 19. dubna 2024

Austrálie: přírodní divy nejmenšího světadílu (3.část)

Dnes nás čeká přehlídka čtyř čistě přírodních památek. Mezi nimi například Fraser, největší písečný ostrov na světě, oplývající neuvěřitelnou krásou.

Austrálie: přírodní divy nejmenšího světadílu (3.část)

Před ním si však ještě představíme památku s názvem Žraločí zátoka, Západní Austrálie, zapsanou na Seznam v roce 1991. Zátoka spolu se svými ostrůvky a přilehlou pevninou mimo jiné zahrnuje tři naprosto výjimečné přírodní jevy. Jednak jsou to rozsáhlé podvodní plochy pokryté mořskou trávou (největší na světě), dále populace dugongů, vodních savců žijících u dna mělkých zátok. Třetím unikátem jsou pak stromatolity, vápnité usazeniny dosahující stáří až několik miliard let, představující tak nejstarší formu života na Zemi. Žraločí zátoka je kromě toho domovem pěti druhů ohrožených savců.

Zmíněný ostrov Fraser se nachází u východního pobřeží Austrálie a na Seznam UNESCO byl zapsán v roce 1992. Má nádhernou zachovalou přírodu, například zdejší jezera patří k nejčistším na světě. Na ostrově mimo jiné žije populace divokého psa dinga, různé druhy želv, rypouše sloního nebo žraloka. Fraser je pokryt subtropickým pralesem, který vytváří nádherný kontrast s písečnými dunami. Na ostrově nalezneme také malou skupinu domorodců, kteří zde podle archeologických výzkumů žili již nejméně před 5 000 lety. Dříve jich však bývalo mnohem více, ale příchod Evropanů na ostrov pro ně znamenal katastrofu.

Naleziště zkamenělin savců (Riversleigh / Naracoorte), přesně takto byla v roce 1994 na Seznam UNESCO zapsána další australská památka. Obě místa, vzdálená od sebe 2000 kilometrů, patří k deseti nejlepším nalezištím fosílií na světě. Dokonale ilustrují jednotlivé etapy vývoje australské fauny. V Riversleigh v severní Austrálii se našly zkameněliny již vyhynulých savců, plazů a ptáků z oligocénu a miocénu. Vápencové jeskyně v Naracoorte na jihu země mimo jiné ukrývaly skvěle zachovalou sbírku obratlovců z období pleistocénu.

Heardův ostrov a McDonaldovy ostrovy byly na Seznam UNESCO zapsány v roce 1997. Obě přírodní památky se nachází v jižní části Indického oceánu 4.100 kilometrů jihozápadně od Austrálie, relativně blízko k Antarktidě. Jedná se o neobydlené pusté ostrovy, jež patří k Austrálii od roku 1947. Na ostrovech se nacházejí jediné dva aktivní vulkány na australském území. Jeden z nich, Mawson Peak, je zároveň nejvyšší australskou horou. Ostrovy jsou navštěvovány pouze za účelem přírodovědeckého výzkumu. Na Heardově ostrově ani na McDonaldových ostrovech není žádný přístav.

Foto: Wikipedia

Autor: Kateřina Suková

http://cestovani.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů