Pátek, 19. dubna 2024

Větrníky na Klínovci dle posudku uškodí lidem i přírodě

Větrníky na Klínovci dle posudku uškodí lidem i přírodě

Brno/Krušné hory - Pokud se investorovi podaří prosadit výstavbu větrných elektráren na nejvyšším vrcholu Krušných hor Klínovci, bude to velmi podezřelé.

Odborný posudek, který byl zpracován v rámci posouzení vlivu na životní prostředí, totiž označil stavbu čtyř nebo pěti větrníků na 1244 vysokém Klínovci za nepřijatelnou.

"Zpracovatel posudku dochází k závěru, že větrný park Klínovec je svou podstatou pro životní prostředí a veřejné zdraví nepřijatelný," je uvedeno na závěru posudku, kterým má deník Aktuálně.cz k dispozici a jenž je důležitým dokumentem pro ministerstvo životního prostředí před vydáním konečného stanoviska.

Ojedinělý spor

Projekt větrného parku na Klínovci je v Česku unikátní, zatím nikde nestojí větrníky na nejvyšším vrcholu některého českého nebo moravského pohoří.

Klínovec vysoký 1244 metrů si firma vybrala proto, že to je jedno z míst, kde je v Krušných horách nejvyšší průměrná rychlost větru. Výši investice firma zatím nesdělila, náklady na výstavbu jednoho stožáru se ale pohybují v řádu desítek až stovek milionů korun.

A z dokumentace, kterou firma předložila ministerstvu, vyplynulo, že celý projekt je v pořádku a jeho vliv není pro lidi ani krajinu nepříznivý.

"Z hlediska obou variant je nutno jednoznačně doporučit výstavbu čtyř větrných elektráren, která zachovává roli Klínovce s telekomunikační věží jako dominanty krajiny," uvedla v dokumentaci společnost G.L.I z Pelhřimova.

Firma uvedla, že výstavba větrných elektráren na Klínovci, kde už jsou vybudovány sjezdovky, lanovky i další větrné elektrárny v podhůří, není z hlediska krajinného rázu problematická, nebude mít vliv na chráněná územní nebo historická centra Jáchymova nebo Horní Blatné.

Deset odborníků, kteří dokumentaci dostali k posouzení, ale velmi ostře zpracované podklady zkritizovalo.

Výrazně negativní dopady

"Bezprostřední negativní vliv na zdraví obyvatelstva je podle dostupných odborných podkladů podstatný. Pro obyvatele nejbližších sídel, zejména Božího Daru a Loučné, neznamená realizace záměru ekonomický přínos. Míra zaměstnanosti nebude v těchto obcích ovlivněna," je uvedeno v posudku.

Jeho autoři tak dospěli k jednoznačnému závěru: Pro turisty a cestovní ruch znamená projekt špatnou zprávu.

Vážné pochybnosti mají experti například u hluku. "Hluková zátěž dotčeného území je již dnes na hranici hygienických limitů, nelze připustit kumulaci nových zdrojů hluku (4 nových větrných elektráren) se stávajícími zdroji hluku," je napsáno v posudku.

Proti větrníkům na Klínovci bojují i ekologové a také starostové obcí v blízkosti připravovaného parku.

Zpráva jim teď dává do ruky dosud nejsilnější argument. "Záměr ve své navržené podobě narušuje všechna zákonná kritéria ochrany krajinného rázu v míře středně silné až silné," tvrdí odborníci.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů