Čtvrtek, 18. dubna 2024

Majitelé koní v USA vypouštějí kvůli nákladům zvířata do přírody

Majitelé koní v USA vypouštějí kvůli nákladům zvířata do přírody

Těžké ekonomické časy údajně vedou některé americké majitele koní k vypouštění zvířat do volné přírody. Celostátní údaje nejsou sice k dispozici, ale místní tisk v Oregonu, Wyomingu a Nevadě poukazuje na desítky koní, kteří se často ve zuboženém stavu potulují po pláních a prériích. Za důvod odborníci označují neschopnost majitelů své koně uživit.

"Bývalo to šest až osm koní za rok, letos jsme jich našli dosud nejméně 41," řekl reportérům Reno Gazette-Journal wyomingský komisař pro značkování koní Lee Romsa. V severní Nevadě bylo nalezeno 63 opuštěných koní, což je podle mluvčího ministerstva zemědělství státu Nevada Eda Fostera "bezprecedentní situace". Šéf operací ve volné přírodě ministerstva zemědělství státu Oregon Jack Noble vystopoval 11 zanedbaných, nemocných a hladových koní. "Byli jen tak vypuštění, strašlivě podvyživení," řekl novinářům.

V celých Spojených státech jsou opuštěných koní "určitě tisíce", domnívá se předseda národní jezdecké fronty a oregonský cvičitel koní Dave Duquette. Důvodem jsou stále se zvyšující náklady na jejich chov, a to za situace, kdy se majitelé musejí vyrovnávat s ekonomickou krizí. "Lidé se musejí rozhodnout, zda nakrmí děti nebo koně," vysvětluje veterinář státní univerzity v Utahu Kerry Rood.

Stále méně častým řešením pro majitele koní je prodej na dražbách. Licitátoři se podle utažské odbornice na koně Patricie Evansové zaměřují na zisk. Pokud nemají jistotu, že jim zvíře vynese dostatek peněz, prostě ho do aukce nepřijmou.

Problém opuštěných koní souvisí i s uzavřením posledních amerických koňských jatek, která ještě do loňska fungovala ve státě Illinois, soudí veterinář Kerry Rood. Jatka bývala pro majitele koní často poslední možností, dodává.

Mluvčí organizace Lidé pro etické zacházení se zvířaty (PETA) Bruce Friedrich ale tvrdí, že uzavření jatek bylo nutné k ukončení "odporně hrubé" praxe.

Mnoho chovatelů věří, že když své koně vypustí do přírody, ujmou se jich stáda divokých koní. "Ale divocí koně je odmítnou tím nejnásilnějším způsobem," říká Ed Foster. Pro domácí koně to zpravidla znamená "velmi špatný konec".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů