Úterý, 16. dubna 2024

Bagry nevyjedou, sněhu je letos dost

Bagry nevyjedou, sněhu je letos dost

- Pokuty za loňský odvoz sněhu z chráněných oblastí Jizerských hor jsou nakonec nižší

- Počasí zatím šampionátu přeje

Kateřina Neumannová, prezidentka organizačního výboru libereckého mistrovství světa v klasickém lyžování, si může oddychnout. Firmy, které minulý rok v únoru kvůli generálce na šampionát rabovaly sníh z chráněných oblastí Jizerských hor, zaplatí na pokutách méně, než jim původně hrozilo - necelý milion.

Původně přitom ministerstvo životního prostředí vyměřilo vyšší sankce. "Firmě APB jsme snížili pokutu z jednoho milionu na šest set tisíc korun," potvrdila Jarmila Krebsová z tiskového odboru ministerstva s tím, že firma sice porušila zákon, ale nepoškodila ekologické systémy.

Dalších 240 tisíc korun zaplatí na pokutě firma Stavby silnic a železnic, jejíž auta loni v únoru do chráněných oblastí pro sníh také zajížděla.

Polovina z uložených pokut poputuje do rozpočtu Státního fondu životního prostředí, zbytek obdrží obec Kořenov, v jejímž katastru postižené území leží.

Sníh do zásoby

Rypadel bagrů a pneumatik nákladních aut by letos chráněné části Jizerek měly zůstat ušetřeny, a to i během mistrovství.

"Pro sníh budou jezdit nejvýš na parkoviště na Dolních a Horních Mísečkách. Majitelé je kvůli nám letos nesypou škvárou," říká Zdeněk Soudný, tiskový mluvčí akce.

Nasněženo už na běžeckých tratích podle něj díky nízkým teplotám je, další hromady sněhu pořadatelé skladují v deponiích ve Vesci, Bedřichově a Albrechticích. "Máme pětatřicet tisíc metrů krychlových sněhu a připravujeme další," popisuje Soudný.

Pro závody by podle dosavadních propočtů mělo stačit třicet tisíc metrů krychlových sněhu. Jestli se vyplní momentální předpovědi počasí a teploty zůstanou kolem nuly, mělo by mistrovství proběhnout bez problémů.

Průšvih by nastal v případě, že by začalo pršet a sněhová pokrývka by se rozmáčela. Možnost, že by teploty vystoupily na deset stupňů nad nulou, si pořadatelé raději nepřipouštějí.

Dotace místo vstupenek

Diváků očekávají organizátoři hodně, jen pod skokanský můstek se jich má vejít deset tisíc. Ceny vstupenek na mistrovství začínají kolem pěti set korun, za nižší cenu je možné zhlédnout tréninky. Mistrovství je ale od začátku považováno za kontroverzní akci, část běžeckých tratí je podle odborníků položena příliš nízko na to, aby na nich byl dostatek sněhu. Akce se navíc potýká s finančními problémy, nedávno musela požádat o mimořádnou vládní dotaci. Necelých dvě stě milionů, které stát začátkem prosince mistrovství poskytl, podle serveru Tyden.cz zalepily díry vzniklé kromě jiného malým množstvím prodaných vstupenek.

AUTOR: Petra Pospěchová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů