Pátek, 29. března 2024

Lidožravý žralok bílý se v australských vodách nebezpečně množí

Lidožravý žralok bílý se v australských vodách nebezpečně množí

Počet lidožravých žraloků v australských vodách stále roste. Jak ve středu napsal server Daily Telegraph, podle odborníků je důvodem zvyšující se počet zákazů lovu těchto predátorů, kteří jsou ve světovém měřítku ohroženi.

Deník se odvolává na výzkum a pozorování, které vedl mořský biolog Adam Smith.

"Lov bílého žraloka byl zakázán a rybáři, kteří tento zákon poruší, riskují v lepším případě pokutu ve výši 400 tisíc korun, v horším jim hrozí i vězení," řekl Smith, který je zakladatelem největšího pozorovatelského projektu The Great Australian Shark Count.

Tým odborníků uskutečnil okolo deseti tisíc pozorování pod mořskou hladinou a zmapoval velkou část mořské plochy kolem Austrálie, kde se predátoři vyskytují.

Specialista na mořské dravce Terry Peake, který založil australský výzkumný institut zabývající se životem žraloků, varoval, že kontakty mezi lidmi a žraloky budou stále častější.

Důvodem prý je fakt, že lidé volí stále agresivnější způsoby lovu ryb, například lososů. Ten je jedním z hlavních zdrojů potravy právě pro žraloka bílého.

Žralok bílý (čeleď Lamnidae) je považován za člověku nejnebezpečnějšího žraloka a jako takový byl dlouhodobě systematicky huben.

Jeho pronásledování ještě zesílilo po uvedení úspěšného filmu Čelisti. Ve skutečnosti tito žraloci člověka systematicky neloví.

Autor: Michael Šmíd

http://www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů