Úterý, 23. dubna 2024

Rybáři z Vysočiny vyčíslili loni škody na rybách na 2,7 mil. Kč

Rybáři z Vysočiny vyčíslili loni škody na rybách na 2,7 mil. Kč
Rybáři na Vysočině loni vyčíslili škody na rybí osádce, které jim způsobili chránění kormoráni velcí a vydry říční, na 2,665 milionu korun. Meziročně klesly o zhruba 100.000 korun, menší škody tentokrát napáchali migrující kormoráni. Nejvyšší účet oběma druhům vystavilo ve druhém pololetí Rybářství Velké Meziříčí, v prvním to byla žďárská společnost Kinský.
    Podle dokumentů na webu krajského úřadu stát od roku 2003 sanoval největší škody rybářům v roce 2006, v posledních dvou letech mírně klesají.
    Zatímco kormoráni ve větších hejnech migrují v kraji především přes Žďársko, vydrám se na Vysočině daří nejvíce na Pelhřimovsku, oblíbily si také Havlíčkobrodsko a Jihlavsko. V lásce je nemají producenti ryb ani sportovní rybáři. Náhrada škod vybranými zvláště chráněnými druhy živočichů platí od roku 2000 jen pro rybníky, ne však pro řeky, které spolky pravidelně zarybňují. Nejméně škod v kraji způsobují vydry i kormoráni na Třebíčsku, kde je také nejméně rybníků.
    Za celý loňský rok si 12 žadatelů nárokovalo za škody způsobené kormorány 1,293.130 korun a 74 majitelů za ryby, jež jim sežraly vydry, chtělo celkem 1,371.591 korun. Vydry podle ekologů nejsou na Vysočině přemnožené, jejich počet se za posledních pět let nezměnil. Zato škody kormoránů se nedaří snižovat ani povoleným plašením. Při migraci přes území kraje působí kormoráni v hejnech velké škody: ryby nejen sežerou, ale při lovu je zraňují zobáky, a ryby pak uhynou, stěžují si rybáři.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů