Čtvrtek, 25. dubna 2024

Plzeňské ornitology potěšila v zimovišti vodního ptactva labuť z Maďarska

Plzeňské ornitology potěšila v zimovišti vodního ptactva labuť z Maďarska

PLZEŇ - Tři dny se snažil zvířecí záchranář Karel Makoň odchytit na zimovišti vodního ptactva nedaleko kostela sv. Jiří v Plzni dospělou samici labutě velké se speciálním odečítacím ornitologickým kroužkem. Až dnes se mu podařilo labuť odchytit a zjistit, že přilétla až z Maďarska.

"Ptáka jsem si všiml při kontrole zimujícího ptactva na řece Berounce právě díky nápadnému plastovému žlutě zbarvenému kroužku s černými písmeny a čísly. U nás se odečítací kroužky u labutí nepoužívají, a tak jsem hned věděl, že labuť nebude z našeho území," řekl Makoň.

"Potřeboval jsem ji odchytit, abych odečetl i hliníkový kroužek na druhé noze a nabral vzorky k vyšetření. Byla však velice plachá, vůbec se nepřiblížila ke břehu a asi i cítila, že po ní jdu. Tři dny jsem si získával její důvěru, než jsem ji dostal na doskok a podařilo se ji odchytit," popsal akci Makoň. Z výkonu měl obrovskou radost. "Labutě na zimovišti v Plzni monitorujeme již od roku 1997 a za ta léta jsem zde odečetl nejen stovky našich kroužků, ale i zahraničních. Nejčastěji to byly labutě z Německa a Rakouska, ale s maďarským kroužkem jsem se zde ještě nesetkal," řekl nadšeně Makoň.

Po odečtení kroužků byla maďarská labuť vrácena do hejna mezi ostatní. Ornitologové v těchto dnech provádějí odchyt divokých kachen i labutí, které následně kroužkují. Data získaná díky této aktivitě jsou pro odborníky cenným materiálem sloužícím k následné ochraně sledovaných druhů. "Díky kroužkům se totiž dozvídáme, odkud a kam ptáci migrují, kolik jich je, kolika let se dožívají, kde zimují či hnízdí, jaké mají nemoci i problémy. K tomu všemu na zimovišti vodní ptactvo i přikrmujeme kvalitní obilnou směsí, a tak jsou počty zimujících ptáků zejména v tomto chladném počasí opravdu vysoké," dodal Karel Makoň, šéf zvířecích záchranářů z Plzně.


Autor / zdroj: Mediafax

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů